ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βασιλικά βάσανα: Τα γενέθλια της Ελισάβετ, η απουσία της Μέγκαν και η μετανάστευση στην Αφρική

Βασιλικά βάσανα: Τα γενέθλια της Ελισάβετ, η απουσία της Μέγκαν και η μετανάστευση στην Αφρική
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Έχουν και οι βασιλιάδες τα προβλήματά τους.Την ώρα που η Ελισάβετ γιόρτασε τα 93α γενέθλιά της, φουντώνουν οι φήμες ότι ο Γουίλιαμ θέλει να στείλει το Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ να ζήσουν στην εξωτική Μποτσουάνα

Τα 93α γενέθλιά της γιόρτασε χτες η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία είναι η γηραιότερη μονάρχης και με τη μεγαλύτερη θητεία παγκοσμίως. Η βασίλισσα παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στον Πύργο του Ουίνσδορ. Η Ελισάβετ συνοδευόταν από μέλη της οικογένειάς της, ανάμεσά τους οι εγγονοί της πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι και η σύζυγός του Ουίλιαμ, Κέιτ Μίντλετον, στην Ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα που τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Απούσα ήταν η σύζυγος του Χάρι, η Μέγκαν Μαρκλ, που είναι στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης και περιμένει ανά πάσα στιγμή να γεννήσει τον πρώτο τους παιδί (ενώ οι φήμες επιμένουν ότι έχει ήδη γεννήσει).

Η βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926, στην οδό Μπράτον, στο κεντρικό Λονδίνο και έγινε βασίλισσα το 1952 σε ηλικία 25 ετών, που σημαίνει ότι είναι περισσότερα από 67 χρόνια στη βασιλεία.

«Εξορία» για τη Μέγκαν και το Χάρι

Κι ενώ δεν έχουν προλάβει ακόμη να μετακομίσουν καλά-καλά στο νέο τους σπίτι στο Φρόγκμορ Κότατζ, εν μέσω διαφωνιών με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον διαχωρισμό των ρόλων τους στα βασιλικά καθήκοντα, οι Sunday Times ανέφεραν χθες, πως η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι ελπίζουν να μετακομίσουν στην Αφρική για τουλάχιστον 6 μήνες. Βέβαια, ο προγραμματισμός για την μετακόμιση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της «ανταλλαγής ιδεών», όπως είπε μια πηγή και δεν έχουν υπάρξει ακόμη επίσημες συζητήσεις έξω από τα τείχη του παλατιού, αν και θεωρείται «πιθανό σενάριο».

AP 19085546623938

AP Photo/Frank Augstein

Τα δημοσιεύματα για τη μετακόμιση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ ξεκίνησαν από τους Sunday Times, που επικαλούμενοι μια πηγή, ανέφεραν πως οι αυλικοί έχουν καταρτίσει σχέδια για να πάνε οι βασιλικοί «ροκ σταρ» στο εξωτερικό για δύο έως τρία χρόνια, συνδυάζοντας το έργο τους ως πρεσβευτές της Κοινοπολιτείας με το φιλανθρωπικό έργο και την προώθηση της Βρετανίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό θα τους προσφέρει ένα διάλειμμα από τις εντάσεις που έχουν προκύψει μεταξύ του πρίγκιπα Χάρι και του πρίγκιπα Γουίλιαμ τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσουν την «δημόσια εικόνα» του βασιλικού ζευγαριού.

Η Daily Mail με την σειρά της, αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι υπήρξαν εντάσεις ανάμεσα στους δύο πρίγκιπες και τις συζύγους τους, Κέιτ Μίντλετον και Μέγκαν Μαρκλ, η ιδέα της μετακόμισης αυτής είναι κάτι που ο Χάρι επεδίωκε εδώ και χρόνια, εστιάζοντας σε ζητήματα γύρω από το περιβάλλον και την εκπαίδευση. Μια πηγή αναφέρει επίσης ότι τα σχέδια να γίνει ο Χάρι γενικός κυβερνήτης σε κάποια από τις χώρες της Κοινοπολιτείας, όπως η Αυστραλία ή ο Καναδάς, απορρίφθηκαν, αλλά ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο ιδιωτικός γραμματέας του, Σάιμον Κέις, βρίσκονται πίσω από αυτό το νέο σχέδιο για να μπει κάποια απόσταση ανάμεσα στον ίδιο και τον παγκοσμίως δημοφιλή, πρίγκιπα Χάρι.

AP 19085487602054

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Η Αφρική είναι αγαπημένος προορισμός του πρίγκιπα Χάρι και μάλιστα έχει αποκαλέσει την Μποτσουάνα «δεύτερη πατρίδα» του. Οι ρομαντικές διακοπές του ζευγαριού στη Μποτσουάνα τον Αύγουστο του 2017, είχαν καταγραφεί από το φωτογραφικό φακό. Και όταν ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους το Νοέμβριο του 2017, ο πρίγκιπας Χάρι εξήγησε στην τηλεοπτική του συνέντευξη πως το τρίτο τους ραντεβού έγινε στη Μποτσουάνα το καλοκαίρι του 2016. «Κάναμε κάμπινγκ κάτω από τα αστέρια» και συνέχισε λέγοντας: «Η Μέγκαν Μάρκλ ταξίδεψε μέχρι την Μποτσουάνα και έμεινε μαζί μου για πέντε ημέρες, κάτι που ήταν φανταστικό. Εκεί ήμασταν ειλικρινείς και πραγματικοί, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό για μένα, για να μπορέσουμε να γνωριστούμε καλύτερα».

Σύμφωνα με την πηγή, οι σύμβουλοι του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ έχουν προφανώς συζητήσει θέματα όπως «Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την φήμη τους; Πώς αξιοποιείς αυτό το φαινόμενο της δημοσιότητάς τους; Το κάνεις παραγωγικό». Η πηγή τόνισε επίσης πως μια μακροχρόνια μετοίκιση στο εξωτερικό είναι απίθανη και πως καταλληλότερη είναι μια «διευρυμένη βασιλική επίσκεψη».

«Είναι πιο πιθανό να τους δούμε κάπου για μερικούς μήνες, παρά να μετακομίσουν κάπου. Ο Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ δεν έχουν τους συνταγματικούς περιορισμούς που έχουν ο Γουίλιαμ και η Κέιτ, έτσι έχουν περισσότερη ευελιξία για να εξερευνήσουν και να είναι δημιουργικοί, ενώ παράλληλα σέβονται τους περιορισμούς του θεσμού». Το παλάτι του Μπάκιγχαμ απάντησε στα δημοσιεύματα και δήλωσε χθες το βράδυ: «Οποιαδήποτε μελλοντικά σχέδια για τον δούκα και την δούκισσα του Σάσεξ είναι εικασίες σε αυτό το στάδιο. Δεν έχουν παρθεί αποφάσεις για τους μελλοντικούς ρόλους τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ