ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κάννες 2019: Λάνθιμος, ζόμπι και εντυπωσιακές εμφανίσεις, στην έναρξη του 72ου φεστιβάλ

Κάννες 2019: Λάνθιμος, ζόμπι και εντυπωσιακές εμφανίσεις, στην έναρξη του 72ου φεστιβάλ
Vianney Le Caer/Invision/AP

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Σαρλότ Γκενσμπούρ κήρυξαν χτες το βράδυ την έναρξη του 72ου Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο έχουν κατακλύσει σταρ, μοντέλα, δημιουργοί και μεγάλα ονόματα της έβδομης τέχνης.

Οι δυο ηθοποιοί έκαναν την ανακοίνωση στα γαλλικά και στα ισπανικά, χαιρετίζοντας παράλληλα τους καλεσμένους πριν από την έναρξη της προβολής της πρώτης διαγωνιζόμενης ταινίας «The Dead Don't Die» του Τζιμ Τζάρμους, με τους Μπιλ Μάρεϊ, Σελένα Γκόμεζ, Τίλντα Σουίντον και Άνταμ Ντράιβερ. Στις δώδεκα ημέρες που θα διαρκέσει το φεστιβάλ (έως τις 25 Μαΐου) αναμένονται μεγάλα ονόματα της 7ης τέχνης, όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Καναδός Ξαβιέ Ντολάν και πολλοί άλλοι. Το φεστιβάλ θα είναι επίσης μια ευκαιρία για ένα αφιέρωμα στην Ανιές Βαρντά, την σκηνοθέτη που πέθανε στα τέλη Μαρτίου.

Μετά τα αφιερώματα, θα αρχίσει το διαγωνιστικό σκέλος. Η επιτροπή υπό τον βραβευμένο με δύο Όσκαρ σκηνοθεσίας Μεξικανό Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινάριτου θα ορίσει ποια ταινία από τις 21 που διεκδικούν το Χρυσό Φοίνικα θα διαδεχθεί την ταινία του Ιάπωνα Κόρε-Έντα «Κλέφτες Καταστημάτων». Μέλη της κριτικής επιτροπής είναι ο 'Ελληνας Γιώργος Λάνθιμος, ο Γάλλος σκηνοθέτης Ρομπέν Καμπιγιό, ο Πολωνός Πάβελ Παβλικόφσκι, η Αμερικανίδα Κέλι Ράικαρντ, και τέσσερις ακόμη καλλιτέχνες ανάμεσά τους ο Γάλλος δημιουργός κόμικς Ενκί Μπιλάλ και η 21χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός Ελ Φάνινγκ.

AP 19134474005629

Vianney Le Caer/Invision/AP

Δέκα χρόνια μετά τον «Κυνόδοντα»
Ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται στις Κάννες ως μέλος της κριτικής επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού. Στη συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής είπε: «Πέρασαν 10 χρόνια ήδη; Όταν παρουσίαζα με τρεμάμενη φωνή τον "Κυνόδοντα" δεν ήξερα τι σημαίνει ακριβώς το Φεστιβάλ Καννών. Δεν είχα ποτέ μία τέτοιου είδους εμπειρία για να συγκρίνω. Σίγουρα λοιπόν, η τελευταία δεκαετία ήταν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι για μένα. Βέβαια, και στα χρόνια που ακολούθησαν, το άγχος, το βάρος, το τρέμουλο δεν έφυγαν ποτέ, με ακολουθούσαν σε κάθε νέα ταινία. Για αυτό και είμαι πολύ χαρούμενος κι εξαιρετικά ανακουφισμένος που φέτος επισκέπτομαι το φεστιβάλ από αυτή την τιμητική θέση: να δω ταινίες συναδέλφων κι όχι να παρουσιάσω τις δικές μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ