ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σε δημοπρασία οι ερωτικές επιστολές του Λέοναρντ Κοέν στην αγαπημένη του Μαριάν

Σε δημοπρασία οι ερωτικές επιστολές του Λέοναρντ Κοέν στην αγαπημένη του Μαριάν
AP Photo/Jason DeCrow

Πενήντα ερωτικές επιστολές του Λέοναρντ Κοέν προς την αγαπημένη και μούσα του Μαριάν Ιλέν -οι περισσότερες από τις οποίες έρχονται πρώτη φορά στο φως- βγαίνουν σε on-line δημοπρασία μεταξύ 5 και 13 Ιουνίου από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη. 

Ταχυδρομημένα από την Ύδρα, το Μόντρεαλ, τη Νέα Υόρκη, το Τελ Αβίβ και την Αβάνα και γραμμένα σε περιόδους καθοριστικές για την καλλιτεχνική πορεία του Κοέν, οι ποιητικές αυτές επιστολές είναι ενδεικτικές τόσο για άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής του, όσο και της συναισθηματικής του κατάστασης. Πιο ενδιαφέρουσα από αυτές, θεωρείται μια που γράφτηκε στο Τελ Αβίβ το Σεπτέμβριο του 1960, στην αρχή της σχέσης τους, και σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα φτάσει τα 9.000 δολάρια.

Εκτός των επιστολών, θα δημοπρατηθεί και ένα σπασμένο χάλκινο κουδούνι από το σπίτι του ζευγαριού στην Ύδρα, το οποίο ο Κοέν είχε συμπεριλάβει στο τραγούδι Anthem το 1992.

AP 451365017085

Η Μαριάν (τότε Τζένσεν) με το σύζυγό της, το Νορβηγό συγγραφέα Άξελ Τζένσεν, το 1958 στην Ύδρα όπου εγκατστάθηκαν προκειμένου εκείνος να γράφει. Εκεί, η Μαριάν γνώρισε τον μεγάλο έρωτα στο πρόσωπο του Κοέν. (AP Photo)

Λίγο προτού φύγει από τη ζωή η Μαριάν, σε ηλικία 81 ετών, στην πατρίδα της Νορβηγία, ο Λέοναρντ της έστειλε τον Ιούλιο του 2016, μία τελευταία επιστολή: «... Λοιπόν, Μαριάν, έρχεται η στιγμή που είμαστε πραγματικά τόσο μεγάλοι ώστε τα σώματά μας καταρρέουν και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα σε ακολουθήσω. Να ξέρεις ότι είμαι τόσο κοντά σου που αν τεντώσεις το χέρι σου, θα φτάσεις το δικό μου».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ