ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Street Art: Ένα παιδί μάς κοιτάει με νόημα πίσω από τα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ

Street Art: Ένα παιδί μάς κοιτάει με νόημα πίσω από τα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ
AP Photo/Gregory Bull

Ο Γάλλος καλλιτέχνης του δρόμου JR είναι διάσημος για τα μεγάλα πρότζεκτ που αναλαμβάνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Δεν κάνει Τέχνη για την Τέχνη μόνο, όμως, όπως εξάλλου και οι περισσότεροι σπουδαίοι καλλιτέχνες του δρόμου.

Κάνει Τέχνη με μηνύματα και ένα μήνυμα -πολύ ηχηρό- είναι αυτό που θέλησε να περάσει με το installation που δημιούργησε στη μεξικανική πλευρά των συνόρων με τις ΗΠΑ. Ο JR και η ομάδα του κατασκεύασαν ένα τεράστιο ξύλινο ταμπλό και επάνω του τοποθέτησαν ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά του πόστερ, τη φιγούρα ενός μικρού παιδιού που κοιτάει πάνω από τα σύνορα προς τις ΗΠΑ.

Ο Κικίτο, ένα αγόρι ενός έτους από την πόλη του Τεκάτε, σκύβει πάνω από τον περίφημο τοίχο που χωρίζει τις δύο χώρες. Ο Κικίτο και η οικογένεια του δεν μπορούν, όμως, να περάσουν τα σύνορα και να δουν το έργο Τέχνης από την εμπρόσθια πλευρά του…

Το πρότζεκτ, στο οποίο ο JR είχε τη βοήθεια και του Banksy, χρησιμοποιεί ένα ανθρώπινο πρόσωπο προκειμένου να ευαισθητοποιήσει για την κατάσταση στα Αμερικανομεξικανικά σύνορα και το τεράστιο θέμα της μετανάστευσης.

https://www.instagram.com/p/BlBDWJygO12

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο JR ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Το 2015, με ένα πρότζεκτ στο περίφημο Έλις Άιλαντ, αποκάλυψε πώς ήταν η ζωή για τους μετανάστες που έμπαιναν στις ΗΠΑ το 19ο αιώνα.

Στην ουσία της, η δουλειά του JR είναι πάντα για τα πρόσωπα: Πώς, αν κοιτάγαμε ο ένας τον άλλον χωρίς προκαταλήψεις, ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος. Αυτό έκανε και στα Ισραηλινοπαλαιστινιακά σύνορα, όπου χρησιμοποίησε πρόσωπα Παλαιστινίων και Ισραηλινών πάνω στον τοίχο, αποδεικνύοντας ότι οι θεατές δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν ποιος είναι τι…

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει η έννοια του ‘αλλάζω τον κόσμο’», λέει ο ίδιος. «Αλλά, δημιουργώντας Τέχνη σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και συχνά κόντρα στους κώδικες, είναι ένας τρόπος να αλλάξεις τον κόσμο, μόνο και μόνο επειδή προσπαθείς να το κάνεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ