ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«The Nightingale»: Η ταινία που κάνει τους θεατές να αποχωρούν από φρίκη - Απίστευτες σκηνές βίας

«The Nightingale»: Η ταινία που κάνει τους θεατές να αποχωρούν από φρίκη - Απίστευτες σκηνές βίας
IMDB

Ωμές σκηνές ομαδικού βιασμού, ξυλοδαρμοί μωρών και διαρκής βία. Ο κόσμος δεν αντέχει και αποχωρεί από τους κινηματογράφους. «Το είδαμε ότι τη βίασαν. Φτάνει», διαμαρτύρονται φωναχτά οι θεατές. Το «The Nightingale» κατάφερε, αν μη τι άλλο, να προκαλέσει. 

Είναι γεγονός ότι όταν κάποιος πηγαίνει να παρακολουθήσει ένα θρίλερ, το κάνει μάλλον επειδή θέλει να τρομάξει. Ή, έστω, είναι προετοιμασμένος γι' αυτό. Όμως, τίποτα δεν προετοίμασε τους θεατές για όσα θα έβλεπαν στην ταινία «The Nightingale».

Η υπόθεση μάς πηγαίνει στον 18ο αιώνα στην Τασμανία, όπου και συναντάμε την 21χρονη Κλαιρ (Άσλινγκ Φραντσιόζι), η οποία θέλει να εκδικηθεί για τη βία που υπέστη η οικογένειά της. Το νησί κατοικείται από Αβορίγινες, τους Βρετανούς κατάδικους που η αυτοκρατορία έχει μεταφέρει εκεί και τους Άγγλους αξιωματικούς που τους φρουρούν. Η Κλερ ζει με τον άντρα της και το μωρό της, έχει εκτίσει την ποινή της, αλλά ο αξιωματικός Χόκινς αρνείται να της δώσει την ελευθερία της, χρησιμοποιώντας την για τις ορέξεις και τα τερτίπια του.

Όταν ο Χόκινς και τα δυο πρωτοπαλίκαρά του μπαίνουν στο σπίτι της Κλερ και σκορπάνε το θάνατο, σε μια σκηνή δυσβάσταχτης βίας, εκείνη ορκίζεται εκδίκηση. Κι έτσι ξεκινά η περιπλάνησή της στα αφιλόξενα δάση της Τασμανίας, με οδηγό τον Μπίλι, έναν Αβορίγινα που έχει εισπράξει κι αυτός το δικό του μερίδιο θανάτου από το χέρι του Βρετανού κατακτητή.

Ωστόσο, η ταινία έχει τόσο ωμές σκηνές που πολύς κόσμος δεν αντέχει. Χαρακτηριστικά είναι όσα συνέβησαν στην Αυστραλία όπου προβάλλεται αυτές τις ημέρες η ταινία, με κόσμο να αποχωρεί από τις αίθουσες προβολής στο μισάωρο.

Όπως γράφει το site News.com.au μία γυναίκα φώναξε στην προβολή: «Το είδαμε ότι τη βίασαν, όχι άλλο!».

Μία από τις πιο σοκαριστικές σκηνές της ταινίας βρίσκεται όντως στο πρώτο ημίωρο: σε αυτή βλέπουμε την ηρωίδα να πέφτει θύμα ομαδικού βιασμού, ο οποίος φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ.

Σύμφωνα με άλλα ρεπορτάζ σε αυστραλιανά ΜΜΕ, ο κόσμος συνέχισε να αποχωρεί κατά τη διάρκεια της ταινίας καθώς υπάρχουν πολύ σκληρές σκηνές βίας με θύματα, γυναίκες, παιδιά ακόμα και μωρά. Η κάμερα δείχνει πλάνα ξυλοδαρμού από πολύ κοντά, ακόμα και στο πρόσωπο, ενώ οι σκηνές βιασμού είναι πολύ συχνές.

Κι όμως, η ταινία είναι πολύ παραπάνω απ' αυτό. Και ίσως αδικείται όταν κανείς στέκεται στις σκηνές αυτές, που και η ίδια η σκηνοθέτης, Τζένιφερ Κεντ, έχει παραδεχτεί ότι δυσκολεύτηκε να γυρίσει.

Το «The Nightingale» απέσπασε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ της Βενετίας και χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως μια ταινία φεμινιστική και αντιρατσιστική. Ως μια ταινία που επιτίθεται στην άσκηση υπεροχής του λευκού άντρα και σπάει τα φυλετικά και διεμφυλικά στερεότυπα. Όσο για τη βία, χαρακτηρίστηκε ως απαραίτητη, αυτό που δίνει το τέμπο και την ενέργεια στην ταινία.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια ταινία που, αν αντέξει κανείς, θα πρέπει να τη δει για να έχει τη δική του γνώμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ