ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ρομάν Πολάνσκι vs Ακαδημίας Κινηματογράφου: Αποβολές, μηνύσεις, προσφυγές και δικαστήρια

Ρομάν Πολάνσκι vs Ακαδημίας Κινηματογράφου: Αποβολές, μηνύσεις, προσφυγές και δικαστήρια
AP Photo/Alik Keplicz

Σε μία σπάνια κίνηση η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου απέβαλε πριν από ένα χρόνο το Ρομάν Πολάνσκι και το Μπιλ Κόσμπι από τις τάξεις της, λόγω των υποθέσεων βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης, αντίστοιχα, εναντίον τους. Ο Πολάνσκι δεν δέχεται την απόφαση και η συνέχεια γράφεται με ενστάσεις, μηνύσεις και πολλή δημοσιότητα

Ο σκηνοθέτης έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της Ακαδημίας, αλλά ο οργανισμός δηλώνει ότι μια δίκαιη διαδικασία ακολουθήθηκε κατά γράμμα. Ο Πολάνσκι διαγράφηκε από τον κατάλογο των μελών της Ακαδημίας το 2018, μαζί με το Μπιλ Κόσμπι και το Χάρβεϊ Γουάινστιν καθώς στην Αμερική εκκρεμεί εναντίον του μια καταδίκη για την σεξουαλική του σχέση με μια έφηβη κοπέλα το 1973. Μια καταδίκη που δεν υπήρξε εμπόδιο, όμως, στο να είναι ο Πολάνσκι μέλος της Ακαδημίας όλα αυτά τα χρόνια ούτε στο να κερδίσει το Όσκαρ για τον «Πιανίστα» το 2002.

AP 03090701867

Ο Πολάνσκι πήρε το Όσκαρ του -για τον Πιανίστα- από το Χάρισον Φορντ, στο Φεστιβάλ Κινηματγράφου της Ντοβίλ, καθώς ως φυγόδικος δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή απονομής το 2003. @AP Photo/Franck Prevel

Από τον περασμένο Νοέμβρο ο Ρομάν Πολάνσκι δεν βρίσκεται ανάμεσα στα μέλη της Ακαδημίας και η μήνυση που κατέθεσε εναντίον αυτής της απόφασης τον περασμένο Απρίλιο, πρόκειται να εκδικαστεί σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, κάτι που η Ακαδημία προσπαθεί να εμποδίσει να συμβεί υποστηρίζοντας ότι αφού ο σκηνοθέτης είναι φυγάδας από την αμερικανική δικαιοσύνη δεν έχει δικαίωμα να ζητά την μεσολάβησή της σε μια άλλη υπόθεση.

Υποστηρίζει επίσης, ότι ο σκηνοθέτης είχε κάθε ευκαιρία να αμφισβητήσει τη διαγραφή του, Ο Πολάνσκι το έκανε, στέλνοντας μια επιστολή δέκα σελίδων από το δικηγόρο του, περισσότερες από 400 σελίδες συμπληρωματικών εγγράφων, ένα αντίγραφο του ντοκιμαντέρ «Roman Polanski: Wanted and Desired» κι ένα προσωπικό μήνυμα σε βίντεο προς την διοίκηση της Ακαδημίας.

Στην προσφυγή ο Πολάνσκι ισχυρίζεται πως δεν έλαβε την απαραίτητη ειδοποίηση για την απομάκρυνσή του, προκειμένου να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατά της απόφασης. Ωστόσο, η Ακαδημία απάντησε πως οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου να αποβληθεί υπήρξαν δίκαιες.

Επιπλέον, οι δικηγόροι του σκηνοθέτη του «Πιανίστα» ισχυρίζονται ότι η απόφαση της Ακαδημίας παραβιάζει τον νόμο της Πολιτείας της Καλιφόρνια, που υποχρεώνει τις εταιρίες να παρέχουν το δικαίωμα ακρόασης πριν την απομάκρυνση κάποιου μέλους του συμβουλίου τους. Ο Πολάνσκι ισχυρίζεται πως παρέμεινε εσκεμμένα στο σκοτάδι, αναφορικά με την απομάκρυνσή του και έμαθε για εκείνη από τον Τύπο.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της Ακαδημίας, Τζον Κουίν, όλα τα στοιχεία εξετάστηκαν και η απόφαση ήταν να παραμείνει ενεργή η διαγραφή του σκηνοθέτη, μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από τον ίδιο «δίκαιη και λογική». Η συνέχεια θα γραφτεί στα δικαστήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ