ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Glastonbury 2019: Μουσική, περιβαλλοντική ευαισθησία και απίστευτα έσοδα στο ευρωπαϊκό Γούντστοκ

Glastonbury 2019: Μουσική, περιβαλλοντική ευαισθησία και απίστευτα έσοδα στο ευρωπαϊκό Γούντστοκ
Aaron Chown/PA Wire( / PA via AP

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνών Glastonbury στο Σόμερσετ της Βρετανίας άνοιξε στις 26 Ιουνίου

Tα περισσότερα από 200.000 άτομα που συγκεντρώθηκαν -κάποιες χιλιάδες εξ αυτών άνω των 60, ακόμη και 70 ετών- έσπευσαν να κατασκηνώσουν και είναι χαρακτηριστικό ότι οι πύλες άνοιξαν στις 8 το πρωί της Τετάρτης και οι ουρές ήταν ατελείωτες.

Στo line up της φετινής διοργάνωσης ο Βρετανός ράπερ Stormzy, οι Killers, οι Cure, η Κάιλι Μινόγκ, αλλά και η Μάιλι Σάιρους. Αυτά είναι τα καλά νέα. Στα μεγάλα προβλήματα, οι απίστευτες ποσότητες σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους τις πέντε μέρες του φεστιβάλ οι κατασκηνωτές, ζήτημα που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων τα τελευταία χρόνια και τελικά οδήγησε στην απαγόρευση των πλαστικών μπουκαλιών.

Ένα διεθνές φεστιβάλ τεχνών, όπως το τριήμερο του Glastonbury μπορεί να έχει τόσο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον όσο και οικονομικό. Και αυτό εξηγεί σε σχετικό άρθρο του το BBC, που επισημαίνει ότι ο τραπεζικός λογαριασμός των διοργανωτών του έχει αυτήν τη στιγμή 10,6 εκατ. λίρες (11,8 εκατ. ευρώ). Ένας από τους λόγους είναι τα ονόματα που καλούνται να συμμετάσχουν εκεί, αλλά και οι θεατές που συρρέουν καταβάλλοντας εισιτήριο 245 λιρών (273 ευρώ). Πολλοί κατά καιρούς είχαν αποπειραθεί να μπουν δωρεάν στον ανοικτό χώρο και η είσοδος τους απαγορεύθηκε. Γι αυτό και έχει διαμορφωθεί διπλή περίφραξη, ενώ μεταξύ των δύο παραπετασμάτων υπάρχει αρκετός χώρος για να διέλθει ένα όχημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

AP 19178586723641

Grant Pollard/Invision/AP

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε ο επιχειρηματίας και αγρότης Μάικλ Έϊβις στην περιοχή γύρω από το οικογενειακό αγρόκτημά του, όπου υπήρχε άφθονος χώρος για κατασκήνωση. Με επιρροές από το Γούντστοκ, το φεστιβάλ εξελίχθηκε σε πολυσχιδή εκδήλωση των παραστατικών τεχνών με μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις και κινηματογραφικές προβολές, αλλά και πάμπολλα κιόσκια για φαγητό. Μάλιστα, οργανώθηκε την πρώτη φορά το 1970 μία μέρα μετά τον θάνατο του Τζίμι Χέντριξ. Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα που έπαιξαν στη σκηνή του Γκλάστονμπερι ήταν οι Τζόαν Μπαέζ, Ντέιβιντ Μπόουι, Έλβις Κοστέλο, Τζο Κόκερ, Βαν Μόρισον, Σίνεντ Ο’Κόνορ κ.ά. Επιπλέον, στο πλαίσιο του φεστιβάλ συγκεντρώνονται χρήματα και για διαφορετικούς σκοπούς και δίδονται σε οργανώσεις όπως οι Oxfam, Greenpeace κ.ά.

Φέτος διατέθηκαν 135.000 εισιτήρια και σε μισή ώρα εξαντλήθηκαν. Δυο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν προεγγραφεί στη λίστα, ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίσουν το «μαγικό χαρτάκι», όπως αναφέρει το BBC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ