ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει ποιες ταινίες θα πετύχουν και ποιες όχι

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει ποιες ταινίες θα πετύχουν και ποιες όχι
Pixabay

'Εχεις ένα πολύ καλο σενάριο. Έναν καταξιωμένο σκηνοθέτη. Και 2-3 μεγάλους σταρ. Κι όμως, η ταινία πατώνει. Τι φταίει; Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να μας το εξηγήσει και αυτό...   

Η αγωνία των ηθοποιών, του σκηνοθέτη και της εταιρείας παραγωγής για το αν η ταινία τους θα πάει καλά στα ταμεία όταν κυκλοφορήσει, φαίνεται ότι κάπου εδώ τελειώνει, καθώς αναλαμβάνει πλέον η τεχνητή νοημοσύνη να προβλέπει -αν και δεν είναι αυτός ακριβώς ο όρος σωστός- πόσο επιτυχημένη θα είναι. Και, ορισμένες ταινίες μάλλον δεν θα γυριστούν ποτέ, αν η πρόγνωση γι' αυτές θα είναι αρνητική και αυτό όχι χάρη στη διαίσθηση κάποιου παραγωγού, αλλά στους υπολογισμους ενός αλγόριθμου.

Αν και ασφαλώς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, ένας νέος αλγόριθμος αναλύει γραπτές περιλήψεις των σεναρίων και κάνει εκτιμήσεις για το πόσες πιθανότητες υπάρχουν ώστε μία ταινία να έχει ανταπόκριση στο κοινό και στους κριτικούς, ή αντίθετα, να τα πάει χάλια. Οι Νοτιοκορεάτες ερευνητές του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan παρουσίασαν το σύστημά τους σε συνέδριο της Φλωρεντίας της Ιταλίας, σύμφωνα με το «Science».

Το σύστημα «εκπαιδεύτηκε» με τις περιλήψεις των σεναρίων 42.306 ταινιών από όλον τον κόσμο, οι οποίες συσχετίστηκαν με το πόσο καλά τα πήγε εμπορικά κάθε μία από αυτές τις ταινίες (αρκετά σενάρια συλλέχθηκαν από τη Wikipedia). Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αξιολόγησε κάθε σενάριο με τη βοήθεια της μηχανικής «ανάλυσης συναισθήματος» και εβγαλε το πόρισμά του.

Το επόμενο βήμα; Να γράφει τεχνητή νοημοσύνη και τα ίδια τα σενάρια μάλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ