ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ταινίες της εβδομάδας 8/8-14-8 (trailers)

Οι ταινίες της εβδομάδας 8/8-14-8 (trailers)
Pixabay

Για μια ακόμα καλοκαιρινή κινηματογραφική εβδομάδα, οι πιο ενδιαφέρουσες ταινίες στις -θερινές- οθονες, είναι επανεκδόσεις κλασικών φιλμ

Ο Εκπτωτος (El Reino), Ροντρίγκο Σορογκόγιεν

κόσμος ενός διεφθαρμένου πολιτικού καταρρέει καθώς η πολιτική κρίση μιας ολόκληρης χώρας αποκαλύπτεται μπροστά στα έντρομα μάτια των πολιτών. Η πολιτική κρίση στην Ισπανία μέσα από ένα θρίλερ που κέρδισε επτά βραβεία Γκόγια, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Α’ και Β’ Ανδρικής Ερμηνείας. Υποψήφια για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Έρωτας αλά Ιταλικά (Little Italy), Ντοναλντ Πέτρι

Χωρίς αυθεντική ρομαντική διάθεση, χωρίς γνήσια αγάπη για τους χαρακτήρες της και χωρίς πραγματική αίσθηση προσανατολισμού, ο «Έρωτας αλά Ιταλικά» του έμπειρου στις ρομαντικές κομεντί Ντόναλντ Πέτρι υπόσχεται γευστική ιταλική συνταγή αλλά παραδίδει τελικά ένα ξαναζεσταμένο και αδιάφορο κακέκτυπο.

Χελς Κίτσεν: Οι Βασίλισσες του Εγκλήματος (The Kitchen), Άντρεα Μπερλόφ

Νέα Υόρκη, 1978. Τα 20 οικοδομικά τετράγωνα με τα ενεχυροδανειστήρια, τους οίκους ανοχής και τα διαβόητα μπαρ ανάμεσα στην 8η Λεωφόρο και τον ποταμό Χάντσον που ανήκουν στην ιρλανδική μαφία και είναι γνωστά ως Χελς Κίτσεν, δεν είναι το πιο εύκολο μέρος να ζει κανείς. Ή το πιο ασφαλές. Όταν τρεις μαφιόζοι μπαίνουν φυλακή, οι γυναίκες τους θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, συνεχίζοντας το «έργο» τους. Πρωτοστατούν στις κομπίνες και αναγνωρίζονται ως άξια μέλη της τοπικής μαφίας. To ομώνυμο κόμικ της Vertigo για την ιστορία των γυναικών μιας συμμορίας μαφιόζων στα τέλη των 70s στην πιο κακόφημη περιοχή της Νέας Υόρκης.

Χαλαρώστε Κύριε Αλέν! (Un Homme Pressé), Ερβέ Μιμράν

O Αλέν είναι ένας ισχυρός και σεβαστός επιχειρηματίας που βρίσκεται στην κορυφή της καριέρας του και δεν σπαταλά τον χρόνο του σε ανούσια ζητήματα, όπως η οικογένεια, οι φίλοι και η διασκέδαση. Όταν ένα σοβαρό εγκεφαλικό επηρεάζει την ομιλία του, όλα όσα λέει είναι από ακατανόητα έως… ξεκαρδιστικά. Προκειμένου να σώσει την καριέρα του, θα ζητήσει τη βοήθεια μιας νεαρής λογοθεραπεύτριας. Όμως, καθώς η διαδικασία της αποκατάστασης θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή, ο Αλέν θα συνειδητοποιήσει σταδιακά πως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του τον προσπέρασε.

Η Συμμορία των Σικελών (Le Clan des Siciliens), Ανρί Βερνέιγ

Στο Παρίσι ένας σεσημασμένος κλέφτης κοσμημάτων, ο Ροζέρ Σαρτέ (Αλέν Ντελόν), θα δραπετεύσει κατά την μεταγωγή του στις φυλακές, με την βοήθεια των Μαλανέζε, μιας μικρής αλλά καλά οργανωμένης φαμίλιας της σικελικής μαφίας, με επικεφαλής τον Πατριάρχη Βιτόριο Μαλανέζε (Ζαν Γκάμπεν). Οι Μαλανέζε σχεδιάζουν να κάνουν μια μεγάλη κλοπή διαμαντιών από μια έκθεση στη Ρώμη. Καθώς η συμμορία οργανώνει το χτύπημα, ένας συνεργάτης του Μαναλέζε από την Νέα Υόρκη, ο Τόνι Νικόζια θα προτείνει να καταλάβουν το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τα διαμάντια. Συγχρόνως, ο Επιθεωρητής Λε Γκοφ (Λίνο Βεντούρα) έχει πληροφορηθεί τα σχέδιά τους και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κυνήγι, αν δεν τους συλλάβει. Έτσι θα συνεργαστεί με το FBI ώστε να τους συλλάβει κατά την διάρκεια της προσγείωσης του αεροπλάνου. Ο Μαλανέζε όμως έχει άλλο σχέδιο και θα προσγειώσει το αεροπλάνο με την βοήθεια ενός συνεργάτη του πιλότου, σε έναν αυτοκινητόδρομο της Αμερικανικής Μεγαλούπολης, και θα φύγει σαν κύριος μαζί με τα διαμάντια. Σε επανέκδοση με νέες κόπιες.

La Strada, Φεντερίκο Φελίνι

Η Τζελσομίνα, ένα ονειροπαρμένο και καλοκάγαθο πλάσμα που βλέπει μόνο το καλό στους άλλους, πωλείται (στην κυριολεξία) από τη μητέρα της στον Ζαμπανό, ένα βάρβαρο πλανόδιο «καλλιτέχνη τσίρκου». Ο Ζαμπανό συμπεριφέρεται με το χειρότερο τρόπο στη Τζελσομίνα και δε διστάζει να την απατήσει με άλλες γυναίκες. Μετά από μια έκρηξη βίας του Zαμπανό, η Tζελσομίνα αποφασίζει να δραπετεύσει. Σε ένα γειτονικό χωριό βλέπει την παράσταση ενός άλλου περιπλανώμενου, του ισορροπιστή Tρελού, και μένει έκθαμβη. Ο Ζαμπανό όμως τη βρίσκει και την αναγκάζει να τον ακολουθήσει. Οι δυο τους πλέον αποτελούν μέλη του προσωπικού ενός τσίρκου. Στο ίδιο τσίρκο εργάζεται κι ο ισορροπιστής Τρελός που είχε μαγέψει τη Τζελσομίνα με τα ακροβατικά του. Ο Τρελός θα βοηθήσει τη Τζελσομίνα να καταλάβει ότι αγαπά τον Ζαμπανό παρά τον βίαιό του χαρακτήρα κι ότι εκείνος τη χρειάζεται κι ενώ σε εκείνη θα δοθούν πολλές ευκαιρίες να σπάσει τα δεσμά της και να ξεφύγει από τον τύραννο εκείνη θα παραμείνει δίπλα του για να υπομείνει τις βίαιες του εκρήξεις. Το νεορεαλιστικό αριστούργημα του Φεντερίκο Φελίνι που βραβεύθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1954, σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.

Πριν την Επαναστάση (Prima della Rivoluzione), Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Ένας 20χρονος κομμουνιστής φοιτητής από την Πάρμα, με αστική καταγωγή, ο Φαμπρίτσιο, αμφιταλαντεύεται μεταξύ της μαρξιστικής του ιδεολογίας και της επιβεβλημένης ενσωμάτωσης στο σύστημα, αλλά και μεταξύ καρδιάς και λογικής καθώς διατηρεί ερωτική σχέση με την νεαρή θεία του. Η πρώτη αμιγώς πολιτική ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, γυρίστηκε όταν ο σκηνοθέτης ήταν μόλις 22 ετών. Σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ