ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Τρόμαξα και δεν μίλησα»: Ο Κέισι Αφλεκ για τις #metoo κατηγορίες εναντίον του

«Τρόμαξα και δεν μίλησα»: Ο Κέισι Αφλεκ για τις #metoo κατηγορίες εναντίον του
Charles Sykes/Invision/AP

Ο Κέισι Άφλεκ βρέθηκε πολύ κοντά στο να χάσει το Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου για την ταινία «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα». Κι αυτό, γιατί στο ξέσπασμα του #metoo κινήματος, επανήλθαν στην επιφάνεια παλιότερες κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση και πιο συγκεκριμένα μία σειρά καταγγελιών για τη συμπεριφορά του στα γυρίσματα του «I'm Still Here».

Υπάρχει μάλιστα μήνυση και αναλυτική εξιστόρηση της παραγωγού Μέγκ Γουάιτ και της διευθύντριας φωτογραφίας Μαγκνταλένα Γκόρκα, οι οποίες καταγγέλουν τον Άφλεκ (κι άλλα μέλη του ανδρικού συνεργείου) για χυδαία συμπεριφορά, bullying και σεξουαλική παρενόχληση στα γυρίσματα.

Οι δυο γυναίκες είχαν μιλήσει για συστηματική λεκτική βία και σεξουαλική παρενόχληση με τον Άφλεκ να προτρέπει το συνεργείο να τις αποκαλεί «αγελάδες» να τους συμπεριφέρεται άσχημα –ακόμη και να τους δείχνουν τα γεννητικά τους όργανα- ενώ η Γκόρκα είχε καταθέσει ότι ένα βράδυ ξύπνησε βρίσκοντας τον Άφλεκ στο κρεβάτι της με τα εσώρουχά του και την αναπνοή του να μυρίζει αλκοόλ. Επί χρόνια- ο Άφλεκ κρατούσε το στόμα του κλειστό και πλήρωσε μία οικονομική αποζημίωση στις πρώην συνεργάτιδές του.

Πολλοί είχαν κατηγορήσει τους ψηφοφόρους των Όσκαρ για δύο μέτρα και δύο σταθμά, όταν ο Άφλεκ παρά το ότι ήρθε σε συμφωνία με τις δύο γυναίκες και δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες, κέρδισε το Όσκαρ την στιγμή που ο Νέιτ Πάρκερ και η «Γέννηση Ενός Έθνους» βγήκαν νωρίς από την κούρσα για ανάλογες κατηγορίες.

Κι όταν στην τελετή απονομής αναγκάστηκε να του παρουσιάσει το Όσκαρ του, η Μπρι Λάρσον αρνήθηκε να τον χειροκροτήσει.

AP 17066417475803

Jordan Strauss/Invision/AP

Για πρώτη φορά, ο Άφλεκ μιλάει για αυτή την ιστορία. Όχι για να ξεκαθαρίσει αν ήταν ένοχος ή όχι (αυτό δεν το είχε αρνηθεί ποτέ) αλλά για το γιατί παρέμεινε σιωπηλός. Η κουβέντα έγινε σ' ένα από τα «Armchair Expert» podcasts του Νταξ Σέπαρντ, όταν ο Σέπαρντ τον ρώτησε για το αν στηρίζει το #metoo κίνημα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί ο οποιοσδήποτε δε θα στήριζε το #metoo κίνημα. Αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να το συζητάω. Με τρομάζει. Και με τρόμαξε ότι βρέθηκα στο επίκεντρό του ενώ όλες οι αξίες που έχω πάρει μεγαλώνοντας, οι βάσεις του ποιος είμαι, είναι όσα πρεσβεύει το #metoo κίνημα. Προτίμησα να σωπάσω γιατί κανείς τότε δεν ήθελε πραγματικό διάλογο, αλλά μόνο σφαγή. Τρόμαξα...», είπε.

«Μου ήταν πολύ δύσκολο γιατί ήθελα να βγω και να στηρίξω δημόσια το #metoo. Ήθελα να εξηγήσω κι εγώ τη θέση μου, αλλά προτίμησα να σωπάσω. Οι κατηγορίες εναντίον μου δεν είναι ο τρόπος που θυμάμαι εγώ τα πράγματα, αλλά αποφάσισα να σεβαστώ την εμπειρία των γυναικών και να επαναεξετάσω στη μνήμη και στην κρίση μου όσα είπαν και να μάθω από αυτό», συνέχισε ο ηθοποιός.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακούς το όνομά σου ανάμεσα σε αυτά όλων αυτών των ανδρών που έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά γυναίκες. Και, ναι, υπάρχει το επιχείρημα ότι πρέπει να υπάρχουν βαθμίδες σε αυτές τις κατηγορίες - ανάμεσα στις χειρότερες περιπτώσεις και στα παραδείγματα που ήταν πιο ασήμαντα. Από την άλλη όμως, δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι συστημικό και πολιτισμικό. Μάς επιτρέπονται και οι μικρότερες και οι μεγαλύτερες και οι εγκληματικές τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες κι αυτό πρέπει να ανατραπεί εντελώς, να ξεριζωθεί από το μυαλό των αντρών, να σταματήσει. Οι άντρες νιώθουν ότι μάς χτύπησε κεραυνός, αλλά είναι μόνο για καλό», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ