ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

50 χρόνια από το Abbey Road, οι φαν των Beatles τούς τιμούν στη διάσημη διάβαση

50 χρόνια από το Abbey Road, οι φαν των Beatles τούς τιμούν στη διάσημη διάβαση
AP Photo/Fabian Bimmer

Εκατοντάδες φαν των Beatles συγκεντρώθηκαν κοντά στα στούντιο ηχογράφησης της Abbey Road, στο Λονδίνο για την 50ή επέτειο της φωτογραφίας του συγκροτήματος που εικονογραφεί το εξώφυλλο του τελευταίου τους άλμπουμ, Abbey Road, ένα από τα πιο διάσημα εξώφυλλα δίσκων στην ιστορία της μουσικής.

Η φωτογραφία δείχνει τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος να διασχίζουν μια διάβαση πεζών μπροστά από τα στούντιο Abbey Road. Ο Τζον Λένον ανοίγει το βήμα, ακολουθούμενος από το Ρίνγκο Σταρ, τον ξυπόλητο Πολ Μακάρτνεϊ και το Τζορτζ Χάρισον.

Οι φαν των «Σκαθαριών», κάποιοι ντυμένοι Beatles, πέρασαν από τη διάβαση. Άνθρωποι από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αμερική και φυσικά από ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θέλησαν να βρεθούν στο σημείο την ημέρα που συμπληρώνονται 50 χρόνια από το εμβληματικό άλμπουμ. Οι Αρχές του Λονδίνου χρειάστηκε να παρέμβουν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να περάσουν λεωφορεία και αυτοκίνητα, καθώς η διάβαση είχε πλημμυρίσει με κόσμο.
Την ιδέα για τη φωτογραφία και το εξώφυλλο είχε ο Μακάρτνεϊ, ο οποίος είχε κάνει ένα αρχικό σχέδιο με τέσσερα ανθρωπάκια πάνω σε μια διάβαση πεζών.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε γύρω στις 11:35 στις 8 Αυγούστου 1969 από τον Σκοτσέζο φωτογράφο Ίαν Μακμίλαν. Επελέγη αυτή η ώρα της ημέρας προκειμένου να αποφευχθούν οι φαν που ήξεραν ότι γενικά το συγκρότημα φθάνει στο στούντιο στα μέσα του απογεύματος για να ηχογραφήσει. Οι Beatles είχαν διασχίσει και με με την αντίθετη φορά τη διάβαση, σε μια φωτογραφία που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Ακουμπώντας σε ένα σκαμπό στη μέση του δρόμου, στον οποίο η κυκλοφορία είχε διακοπεί από έναν αστυνομικό, ο Μακμίλαν τράβηξε έξι στιγμιότυπα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε μόνο το πέμπτο: εκείνο στο οποιο τα τέσσερα «Σκαθάρια» περπατούν μαζί. Η συνολική διάρκεια της φωτογράφησης ήταν περίπου δέκα λεπτά. Την ίδια μέρα, στις 8 Αυγούστου, ανακοινώθηκε η κυκλοφορία μιας επανέκδοσης του άλμπουμ των Beatles μαζί με ακυκλοφόρητα ντέμο και κομμάτια του γκρουπ.

Η ηχογράφηση του άλμπουμ των Μπιτλς ολοκληρώθηκε 12 ημέρες αργότερα, στις 20 Αυγούστου. Κυκλοφόρησε στις 26 Σεπτεμβρίου 1969, έξι ημέρες αφότου ο Τζον Λένον είχε ενημερώσει τα μέλη του συγκροτήματος ότι το εγκαταλείπει. Είναι το τελευταίο άλμπουμ των Beatles, αν και προηγείται της κυκλοφορίας του Let it Be, που ηχογραφήθηκε νωρίτερα. Και, γεγονός ασυνήθιστο, το όνομα του συγκροτήματος δεν εμφανίζεται στο εξώφυλλο.

Τα στούντιο Abbey Road βρίσκονται στη συνοικία Σεντ Τζονς Γουντ, στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Ιδρύθηκαν το 1931 σε ένα μεγάλο σπίτι του 19ου αιώνα. Αρχικά ήταν αφιερωμένα στην κλασική μουσική προτού ανοιχθούν στην τζαζ και στη ροκ.

Τα 190 από τα 210 τραγούδια των Beatles ηχογραφήθηκαν εκεί, ενώ η κατοικία του Πολ Μακάρτνι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Η διάβαση πεζών έχει περιληφθεί στα αγγλικά ιστορικά μνημεία από το 2010. «Σε πενήντα χρόνια, θα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θα έρχονται εδώ για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Beatles», ειπε ένας από τους φαν. «Άλλαξαν τη μουσική για πάντα. Τραγουδούσαν για την αγάπη και την ειρήνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ