ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ένα ερωτικό τρίγωνο στο διάστημα: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη νέα ταινία της Νάταλι Πόρτμαν

Ένα ερωτικό τρίγωνο στο διάστημα: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη νέα ταινία της Νάταλι Πόρτμαν
Imdb/NASA

Η νέα ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί η Νάταλι Πόρτμαν, «Lucy in the Sky», δείχνει να τη βάζει στην τροχιά των Όσκαρ. Πιο μεγάλο ενδιαφέρον απ’ αυτό, όμως, έχει η αληθινή ιστορία πάνω στην οποία βασίστηκε. Η ιστορία μιας γυναίκας που έφτιαξε την καριέρα της στο διάστημα, αλλά την κατέστρεψε στη Γη. Για έναν έρωτα.

H Λίζα Νόβακ τα είχε όλα και με το παραπάνω. Ή, τουλάχιστον, έτσι φαινόταν. Ήταν αστροναύτης στη NASA, πήγε στο διάστημα ως μηχανικός, τον Ιούλιο του 2006 και ήταν μέλος του πληρώματος σε μια αποστολή 13 ημερών, κάνοντας αρκετούς διαστημικούς περιπάτους, με βασική αρμοδιότητα το χειρισμό ρομποτικών εξαρτημάτων. Ήταν επίσης παντρεμένη με τον παιδικό της έρωτα, μητέρα τριών μικρών παιδιών, με εντυπωσιακές σπουδές και αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

151566main lisa l

Η Λίσα Νόβακ @NASA

Όμως, στις 5 Φεβρουαρίου 2007, η φαινομενικά επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή της, άρχισε να καταρρέει...

Τυφλή ζήλεια

Η Νόβακ οδήγησε 1.200 χιλιόμετρα, από το Χιούστον του Τέξας στο Ορλάντο της Φλόριντα. Στο αυτοκίνητό της είχε ένα παλτό, μια μαύρη περούκα, ένα σπρέι πιπεριού, σχοινί, σάκους απορριμμάτων, ένα μαχαίρι 8 ιντσών και άλλα αντικείμενα. Η αστυνομία ανακάλυψε επίσης ότι φορούσε πάνες, ώστε να μην πρέπει να σταματήσει ούτε για να πάει στο μπάνιο. Τις πρώτες πρωινές ώρες εκείνης της ημέρας, η Νόβακ, φορώντας τη μαύρη περούκα και το παλτό, πλησιάζει το αυτοκίνητο της Κολίν Σίπμαν στο πάρκινγκ του αεροδρομίου του Ορλάντο. Χτυπάει στο παράθυρο της Σίπμαν και όταν εκείνη το κατεβάζει, η Νόβακ την ψεκάζει με το σπρέι πιπεριού, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μπει στο αυτοκίνητο. Η Σίπμαν καταφέρνει να φύγει, ζαλισμένη αλλά καλά. Η αστυνομία συλλαμβάνει τη Νόβακ για απόπειρα απαγωγής και δολοφονίας…

AP 070824034360

Η Κολίν Σίπμαν προσέρχεται στο δικαστήριο για να καταθέσει για την επίθεση που δέχτηκε από την Νόβακ @AP Photo/John Raoux

Η ιστορία σύντομα έγινε διεθνής είδηση ​​όταν άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια οι λεπτομέρειές της. Η Σίπμαν είχε αρχίσει πρόσφατα να βγαίνει με τον Μπιλ Έφελεϊν, έναν αστροναύτη με τον οποίο είχε στο παρελθόν δεσμό η Νόβακ. Η υπόθεση άρχισε πολύ σύντομα να αναφέρεται στα διεθνή ΜΜΕ ως «το ερωτικό τρίγωνο των αστροναυτών». Η Νόβακ ξεκίνησε τη σχέση της με τον Έφελεϊν το 2005 και ενώ ήταν ακόμα παντρεμένη. Το ειδύλλιο κράτησε περίπου δύο χρόνια, αλλά κάποια στιγμή ο Έφελεϊν άρχισε να απομακρύνεται από τη Νόβακ και να προσπαθεί να δώσει ένα τέλος στον παράνομο δεσμό τους. Ταυτόχρονα, άρχισε να βγαίνει με τη Σίπμαν, η οποία επίσης εργαζόταν για τη NASA. Παρά το γεγονός ότι ο Έφελεϊν προσπάθησε ξεκάθαρα να δώσει τέλος στη σχέση τους, η Νόβακ δεν το δέχτηκε και θεώρησε προφανώς ότι αν έβγαζε από τη μέση τη Σίπμαν, εκείνος θα επέστρεφε κοντά της.

AP 061205029608

Ο Μπιλ Έφελεϊν @NASA

Η σχέση του Έφελεϊν και της Σίπμαν κλονίστηκε σοβαρά μετά την επίθεση, καθώς για πολύ καιρό το σκάνδαλο έδωσε τροφή στα ΜΜΕ. Τελικά παντρεύτηκαν. Η Σίπμαν έδωσε μια και μοναδική συνέντευξη για το θέμα και είπε: «Μετά την επίθεση σκέφτηκα ότι θα είμαι εντάξει. Αλλά ποτέ ξανά τα πράγματα δεν ήταν αληθινά εντάξει μετά από αυτό».Το 2008, η Νόβακ χώρισε από το σύζυγό της και το 2009 δήλωσε τελικά ένοχος και καταδικάστηκε για απόπειρα διάρρηξης και επίθεση. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, είπε ότι ήταν «ειλικρινά λυπημένη» για όσα έκανε και υποσχέθηκε ότι δεν θα επικοινωνήσει ποτέ ξανά με τον Έφελεϊν.

AP 070919048408

Η Νόβακ στη δίκη της με το δικηγόρο της @AP Photo/Red Huber

Το 2010 απολύθηκε τελικά και από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ με το ξέσπασμα του σκανδάλου είχε απομακρυνθεί από τη NASA. Έκτοτε τα ίχνη της χάθηκαν και ζει κάπου στο Τέξας, με μια πολλά υποσχόμενη καριέρα να έχει καταστραφεί ανεπιστρεπτί. Για έναν έρωτα.

* Η ταινία «Lucy in the Sky» θα κάνει πρεμιέρα το Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ του Τορόντο και βγαίνει στις αμερικανικές αίθουσες στις 4 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ