ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Game of Thrones: Η ιστορία του σε μια εντυπωσιακή ταπετσαρία, στο στιλ της ταπετσαρίας του Μπαγιέ

Game of Thrones: Η ιστορία του σε μια εντυπωσιακή ταπετσαρία, στο στιλ της ταπετσαρίας του Μπαγιέ
Twitter

Η γαλλική πόλη Μπαγιέ φημίζεται για την ταπετσαρία που βρίσκεται εκεί και η οποία εικονίζει την νίκη του Γουλιέλμου του Κατακτητή στην μάχη του Χέιστινγκς, το 1066, και την ιστορικής σημασίας κατάκτηση των βρετανικών νήσων από τους Νορμανδούς. Τώρα απέκτησε και δεύτερο έργο τέχνης. Πρόκειται για μια εξίσου εντυπωσιακή ταπετσαρία που απεικονίζει τα γεγονότα της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς του ΗΒΟ «Game of Thrones».

Περίπου 30 κεντήτριες εργάστηκαν επί για 1.500 ώρες πάνω στο λινό ύφασμα, εξιστορώντας το έπος των μαχών για το σιδερένιο θρόνο. Το έργο δημιουργήηκε στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου έγινε μεγάλο μέρος των γυρισμάτων.

Η «αφήγησή» αρχίζει με την επίσκεψη βασιλιά Ρόμπερτ Μπαράθιον στο κάστρο Γουίντερφελ, έδρα του οίκου Σταρκ. Ογδόντα-επτά μέτρα αργότερα καταλήγει στις αιματηρές σκηνές της όγδοης και τελευταίας χρονιάς της σειράς. Σύμφωνα με την επικεφαλής του έργου Βαλερί Ουίλσον, το όλο εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο. Το σύγχρονο έργο είναι δε ελαφρώς μεγαλύτερο από το μεσαιωνικό, το οποίο έχει μήκος 70 μέτρα.

EEWRwxwXYAAWarT

@Twitter


«Η ταπετσαρία του ‘Game of Thrones’ είναι μία στιλιστική αναπαραγωγή της γνωστής ταπετσαρίας της Μπαγιέ τόσο στα μοτίβα που έχουν χρησιμοποιηθεί όσο και στον τρόπο με τον οποίο ξετυλίγεται η ιστορία», είπε η ίδια στο πρακτορείο Reuters. Η ταπετσαρία θα εκτίθεται στο Hotel du Doyen, έως τις 31 Δεκεμβρίου, όπου αρχικά εκτέθηκε η ιστορική ταπετσαρία του Μπαγιέ, προτού μετακινηθεί σε ειδικό μουσείο.

Η ταπισερί Μπαγιέ είναι ένα εμβληματικό τεχνούργημα ένα κεντημένο ύφασμα μήκους 70 μέτρων και ύψους 50 εκατοστών, το οποίο απεικονίζει τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάκτηση της Νορμανδίας και κορυφώθηκαν με τη μάχη του Χέιστινγκς, το 1066.

Η μάχη του Χέιστινγκς θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μάχες όλων των εποχών. Χαρακτηρίστηκε από την αποφασιστική νίκη των Νορμανδών που είχαν αρχηγό τον Γουλιέλμο τον κατακτητή, ενώ αρχηγός των Αγγλοσαξώνων ήταν ο Χάρολντ Γκόντουϊνσον που έχασε τη ζωή του στη μάχη. Στη μάχη πήραν μέρος 12.000 πεζοί, 1.700 τοξότες, 2.200 ιππείς, ενώ στις απώλειες καταγράφηκαν 8.000 νεκροί και από τα δυο στρατόπεδα.

tape

Η ταπετσαρία δημιουργήθηκε λίγα χρόνια μετά τη μάχη και αφηγείται τα γεγονότα από τη μεριά των Νορμανδών, ενώ το ύφος της τέχνης είναι αγγλοσαξωνικό. Είναι αξιοσημείωτο το ότι αντιμετωπίζει τους στρατιώτες της ηττημένης πλευράς με σεβασμό. Είναι ένα από τα κορυφαία δείγματα Norman Romanesque τέχνης και διατηρείται άθικτη.

Η ταπετσαρία αποτελείται από πενήντα σκηνές με λατινικούς τίτλους, κεντημένες σε λινό με χρωματιστά μάλλινα νήματα. Είναι πιθανό ότι ανατέθηκε από τον επίσκοπο Όντο, στον αδερφό του Γουίλιαμ, και κατασκευάστηκε στην Αγγλία. Το 1729 ανακαλύφθηκε ξανά από τους μελετητές και εκτέθηκε στον καθεδρικό ναό του Μπαγιέ. Η ταπετσαρία παρουσιάζεται σήμερα στο μουσείο de la Tapisserie de Bayeux. Η πρώτη αναφορά της είναι από το 1476 όταν καταγράφηκε στο θησαυροφυλάκιο του καθεδρικού ναού Μπαγιέ ως «πολύ μακρύ και στενό ύφασμα πάνω στο οποίο είναι κεντημένες μορφές και επιγραφές που περιλαμβάνουν μια αναπαράσταση της κατάκτησης της Αγγλίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ