ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γιατί μερικά αεροπλάνα αφήνουν πίσω τους πολύχρωμες «ουρές»; - Ένα σπάνιο και εντυπωσιακό θέαμα

Γιατί μερικά αεροπλάνα αφήνουν πίσω τους πολύχρωμες «ουρές»; - Ένα σπάνιο και εντυπωσιακό θέαμα
Instagram

Τα ουράνια τόξα είναι πανέμορφα, άσχετο αν στο τέλος τους υπάρχει ή όχι, τελικά... θησαυρός. Συνήθως εμφανίζονται μετά τη βροχή. Σε πολύ σπάνιες -αλλά εξίσου θεαματικές- περιπτώσεις, εμφανίζονται πίσω από τα αεροπλάνα...

Ας ξεκινήσουμε, συμφωνώντας ότι δεν μας ψεκάζουν και οι ουρές που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα στον ουρανό είναι ένα απόλυτα λογικό και φυσικό φαινόμενο.

Τα ίχνη συμπύκνωσης, όπως λέγονται επιστημονικά τα πασίγνωστα contrails ή chemtrails, είναι επιμήκη, λεπτά γραμμικά νέφη, τα οποία συχνά σχηματίζονται πίσω από αεροσκάφη. Ο σχηματισμός τους οφείλεται σε υδρατμούς που υπάρχουν στα καυσαέρια των κινητήρων του αεροσκάφους. Άλλες αιτίες είναι οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση στη δίνη ακροπτερυγίου, ή στον αέρα πάνω από την επιφάνεια της πτέρυγας. Τα ίχνη αποτελούνται από νερό υπό μορφή δισεκατομμυρίων αιωρούμενων υγρών σταγόνων ή κρυστάλλων πάγου.

Και μπορεί να μην είναι αεροψεκασμός, όπως θέλει η δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας, όμως τα chemtrails δεν είναι και τόσο ακίνδυνα, καθώς η NASA έχει εκπονήσει μια έρευνα στην οποία καταλήγει ότι ίσως οι ουρές αυτές των αεροπλάνων να ευθύνονται σε έναν βαθμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παρόλα αυτά, ως θέαμα είναι εντυπωσιακά.

Screen Shot 2019 09 18 at 10.04.15

@Instagram

Ιδιαίτερα δε, όταν είναι πολύχρωμα, σπάνιο φαινόμενο, που έχει όμως και παρατηρηθεί αλλά και φωτογραφηθεί.

Ο Γερμανός φωτογράφος Νικ Μπέγιερσντορφ ήταν εκείνος που πρώτος απαθανάτισε ένα αεροσκάφος, τύπου Α380, της Qatar Airways, να σέρνει πίσω του μια περίεργη πολύχρωμη ουρά. Το αεροσκάφος πετούσε πάνω από τη Γερμανία. Η πολύχρωμη ουρά δεν είναι και τόσο παράξενο φαινόμενο, απλώς είναι δύσκολο να παρατηρηθεί, πόσο μάλλον δε να φωτογραφηθεί. Όπως συμβαίνει συχνά στη ζωή, πρέπει να είσαι στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή.

Οι συγκεκριμένες ουρές, που απαθανάτισε ο Μπέγιερσντορφ δεν έβγαιναν από το πίσω μέρος του αεροπλάνου, αλλά από τα φτερά. Και αυτό που τις έκανε χρωματιστές, ήταν η γωνία υπό την οποία έβλεπε το αεροπλάνο η ήλιος.

Screen Shot 2019 09 18 at 09.59.36 copy

@Instagram

Καθώς, όπως είπαμε πιο πάνω, οι ουρές των αεροπλάνων οφείλονται κυρίως σε υδρατμούς, υγρούς κρυστάλλους, ή κρυστάλλους πάγου, είναι εύλογο ότι αντανακλούν το ηλιακό φως σε διάφορα μήκη κύμματος, δημιουργώντας κάποιες φορές το φαινόμενο του ουρανίου τόξου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα φυσικά σύννεφα.

Το φαινόμενο παρατηρείται πιο συχνά όταν ο καιρός είναι θερμος και υγρός, καθώς για να συμβεί χρειάζεται να υπάρχει αρκετή υγρασία στον αέρα.

Συμπέρασμα; Το να κοιτάς ψηλά, κάποιες φορές αποζημιώνει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ