ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ταινίες της εβδομάδας 03/10 - 09/10 (trailers)

Οι ταινίες της εβδομάδας 03/10 - 09/10 (trailers)
Pixabay

Μια πολύ ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα, με δύο από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, δύο αξιόλογες μικρότερες ταινίες και τον αριστουργηματικό Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που κλείνει το χορό των επανεκδόσεων.

Joker, Τοντ Φίλιπς

Ο Άρθουρ δουλεύει ως κλόουν το πρωί και ως stand up κωμικός τα βράδια. Πολύ γρήγορα συνειδητοποιεί ότι ο περίγελος είναι ο ίδιος και όχι αυτά που λέει ή κάνει. Το ανεξέλεγκτο γέλιο του που ξεσπά τις λάθος στιγμές, αποδεικνύει ότι αδυνατεί να συντονιστεί με το κοινό του. Κι όσο προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση τόσο περισσότερο γελοιοποιείται και αφήνει τον εαυτό του εκτεθειμένο, ακόμα και σε περιστατικά βίας. Ο Άρθουρ, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη φροντίδα της «εύθραυστης» μητέρας του, είναι σε διαρκή αναζήτηση της πατρικής αγάπης που δεν είχε ποτέ. Ψάχνει να την βρει είτε στον πλούσιο επιχειρηματία Τόμας Γουέιν, είτε στον παρουσιαστή της τηλεόρασης, Μιούρεϊ Φράνκλιν. Καθώς κινείται σε έναν υπαρξιακό φαύλο κύκλο, μεταξύ πραγματικότητας και τρέλας, αρκεί μια λανθασμένη επιλογή του, για να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση κλιμακούμενων και, τελικά, ολέθριων γεγονότων. Εξετάζοντας το μύθο του «Joker» από ένα κοινωνικό πρίσμα, το νέο φιλμ του Τοντ Φίλιπς προσφέρει ένα τρυφερό αλλά και τρομακτικό πορτρέτο, στέλνοντας τον Χοακίν Φίνιξ απευθείας στα Όσκαρ. Χρυσός Λέοντας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας 2019. Σε previews από τις 2 Οκτωβρίου και κανονική έξοδος σε όλη την Ελλάδα από τις 3 Οκτωβρίου.

Το Αυγό (Öndög), Κουαν'αν Γουάνγκ

Ένας 18χρονος αστυνομικός φυλάει μόνος του τη σκηνή ενός εγκλήματος με θύμα μια γυμνή, νεαρή γυναίκα. Μια 35χρονη ντόπια έχει σταλεί να τον βοηθήσει. Σε αυτή τη σκοτεινή και απομονωμένη νύχτα στις στέπες της Μογγολίας, οι δυο τους κάνουν σεξ και η γυναίκα μένει έγκυος. Μια πράξη που έχει το δικό της απώτερο κίνητρο. Την τέλεια αγάπη, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν την κρατάς μακριά από έναν άντρα σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Από τον σκηνοθέτη του «Γάμου της Τούγια» που είχε βραβευθεί με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, μια γοητευτική ιστορία μυστηρίου και αγάπης για τη θέση των γυναικών στη μακρινή Μογγολία.

Αμερικάνικο Όνειρο (Lemonade), Ιοάνα Ουρικάρου

Η Μάρα, μια τριαντάχρονη ανύπαντρη μητέρα από την Ρουμανία, εργάζεται στις ΗΠΑ σαν αποκλειστική νοσοκόμα με προσωρινή βίζα. Θέλοντας να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για το γιo της, παντρεύεται τον ασθενή της, Ντάνιελ, λίγο πριν λήξει η άδεια παραμονής της. Οι διαδικασίες για την απόκτηση της πράσινης κάρτας ξεκινούν δίνοντας συνεντεύξεις στον αρμόδιο υπάλληλο του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, τον Mότζι. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται και προκύπτουν συνεχώς εμπόδια. Μια ιστορία για το αμερικάνικο όνειρο που συνεχίζει να στοιχειώνει την Ευρώπη του σήμερα. Επίσημη συμμετοχή στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ενήλικοι στην Αίθουσα (Adults in the Room), Κώστας Γαβράς

Πίσω από κλειστές πόρτες, διαδραματίζεται μια παγκόσμια ιστορία: Εκείνη ενός λαού παγιδευμένου σε ένα κολοσσιαίο χρέος. Μια επιβεβλημένη λιτότητα ενάντια στην ανθρωπότητα και την επιβίωση. Μια ιστορία όπου ο καθένας παίζει το δικό του ρόλο, όπου οι χαρακτήρες δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί, αλλά καθοδηγούμενοι από τις συνέπειες της δικής τους αντίληψης για το τι είναι σωστό να κάνουν. Μια ασφυκτική παγίδα όπου οι ήρωες οδηγούνται στη διχόνοια. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή. Βασισμένο στο ομώνυμο best-seller του πρώην Υπουργού Οικονομικών. Από τις 2 Οκτωβρίου αποκλειστικά στο Odeon Όπερα και από τις 3 Οκτωβρίου στις υπόλοιπες αίθουσες σε όλη την Ελλάδα.

Η Σιωπή (Tystnaden), Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Δυο αδελφές, η Εστερ και η Άννα, επιστρέφοντας μετά από ταξίδι στο πατρικό τους σπίτι, κάνουν μια προσωρινή στάση σ' ένα άγνωστο ξενοδοχείο, σε μια απροσδιόριστη χώρα. Κατά την παραμονή τους στο ξενοδοχείο θα αποκαλυφθεί το σιωπηρό τους αμφίδρομο μίσος, καθώς οι απόκρυφες επιθυμίες τους θα έρθουν στην επιφάνεια. Μια από τις πιο αινιγματικές δημιουργίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ