ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Φλωρεντία τίμησε τo Ρίτσαρντ Γκιρ για τη βοήθεια στους πρόσφυγες – Δεξιοί διαδήλωσαν εναντίον του

Η Φλωρεντία τίμησε τo Ρίτσαρντ Γκιρ για τη βοήθεια στους πρόσφυγες – Δεξιοί διαδήλωσαν εναντίον του
(AP Photo/Valerio Nicolosi)

Ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ τιμήθηκε από την πόλη της Φλωρεντίας, παραλαμβάνοντας το κλειδί της πόλης, για το ανθρωπιστικό του έργο με τους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, όμως, έξω από το Δημαρχείο της πόλης, κάποιοι κάτοικοι της πόλης με την προτροπή των μελών της δεξιάς παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, διαδήλωναν και διαμαρτύρονταν για την τιμητική αυτή διάκριση.

Ο ηθοποιός τιμήθηκε για τις προσπάθειές του να δοθεί βοήθεια στους περίπου 150 πρόσφυγες, οι οποίοι διασώθηκαν από ένα Ισπανικό πλοίο τον περασμένο Αύγουστο και παρέμεναν παγιδευμένοι στα διεθνή ύδατα, έξω από τη Λαμπεντούζα. Η Ιταλία, είναι γνωστό ότι δεν επιτρέπει σε πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες να προσεγγίσουν τα λιμάνια της ή να εισέλθουν τα ύδατά της.

Ο 70χρονος ηθοποιός ανέβηκε στο πλοίο, πήγε τρόφιμα τους πρόσφυγες και συνομίλησε μαζί τους, όπως και με τα μέλη του πληρώματος.

Ήταν μια κίνηση που προκάλεσε το διεθνή θαυμασμό, αν και όπως φαίνεται την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται όλοι. Την ώρα που ο Γκιρ λάμβανε το κλειδί της πόλης της Φορεντίας από το Δήμαρχό της, Ντάριο Ναρντέλα, στους δρόμους έξω από το Δημαρχείο ένα μικρό πλήθος διαδήλωνε την αντίθεσή του στη βράβευση αυτή.

72621906 2555660404521717 1159926703640805376 n

@Facebook - Dario Nardella

Η διαδήλωση οργανώθηκε από μέλη του πολιτικού κόμματος «Κίνηση των πέντε αστέρων» (M5S), που πιστεύουν ότι τα κλειδιά της Φλορεντίας πρέπει να δίνονται σε ανθρώπους «με ισχυρότερους δεσμούς με την πόλη».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Μάριο Σαλβίνι, είχε απαντήσει στην κίνηση του Γκιρ, λέγοντάς «αν υποστηρίζει τους πρόσφυγες, ας τους πάρει στη βίλα του στο Λος Άντζελες»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ