ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ο αδελφός του, Μπομπ, προσπάθησε να τον σταματήσει - «Πρέπει να ζητήσεις βοήθεια»

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ο αδελφός του, Μπομπ, προσπάθησε να τον σταματήσει - «Πρέπει να ζητήσεις βοήθεια»
Charles Sykes/Invision/AP

Πιο αφανής, αλλά εξίσου δραστήριος στις κινηματογραφικές μπίζνες, ο αδελφός του Χάρβεϊ Γουάινστιν, Μπομπ, βρέθηκε κι αυτός στο επίκεντρο του σεξουαλικού σκανδάλου που συγκλόνισε το Χόλιγουντ και όχι μόνο.  

Ο Μπομπ, συνέταιρος του Χάρβεϊ στην εταιρία παραγωγής που διατηρούσαν από κοινού, κατηγορήθηκε ότι ήξερε και «έκανε πλάτες» στον αδελφό του, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που εκείνος εκβίαζε, βίαζε, παρενοχλούσε και κατέστρεφε γυναίκες.

Ότι ήξερε, ήξερε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο ίδιος όμως έχει τη δική του εκδοχή-δικαιολογία, για το γεγονός ότι δεν αντέδρασε.

Δύο χρόνια πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο #MeToo, πρωταγωνιστής του οποίου είναι ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο αδελφός του τού έγραψε ένα γράμμα, παρακαλώντας τον να ζητήσει βοήθεια: «Έχεις φέρει τη ντροπή στην οικογένειά μας και την εταιρία μας με τη συμπεριφορά σου», του έγραφε. Ο Μπομπ παρακαλούσε, στο ίδιο γράμμα, τον αδελφό του να ζητήσει ιατρική βοήθεια για να ξεπεράσει τα προβλήματά του. «Η αντίδρασή σου, για μια ακόμη φορά, ήταν να ρίξεις την ευθύνη στα θύματα, ή να προσποιηθείς ότι δεν έκανες κάτι κακό. Αν πραγματικά νομίζεις ότι δεν έκανες κάτι κακό, τότε γιατί δεν λες τα όσα συνέβησαν στη γυναίκα σου και την οικογένειά σου;»

Ο Μπομπ μίλησε με τις δύο δημοσιογράφους που έγραψαν το περίφημο άρθρο στους New York Times, το οποίο ξεσκέπασε το σκάνδαλο και είπε ότι «ήταν λάθος του που ερμήνευσε τη συμπεριφορά του αδελφού του σαν σεξουαλικό εθισμό». Εξήγησε ότι ο ίδιος είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν πρόβλημα με τον εθισμό του στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και είχε μάθει να ερμηνεύει τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο.

Ο δικηγόρος του Μπομπ Γουάινστιν, είχε δώσει την ακόλουθη δήλωση στον Τύπο: «Ο Μπομπ πίστευε ότι ο αδελφός του ήταν εθισμένος στο σεξ και γι’ αυτό διαρκώς απατούσε τη σύζυγό του. Αυτός ήταν και ο λόγος που τον παρότρυνε να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Παρότι ο Χάρβεϊ είχε υποσχεθεί στον αδελφό του ότι θα το έκανε, προφανώς αυτό δεν συνέβη ποτέ».

Επιστροφή στον κινηματογράφο, χωρίς τον αδελφό του

Τώρα, ο Μπομπ Γουάινστιν σκοπεύει να επιστρέψει στις κινηματογραφικές παραγωγές, ή τουλάχιστον να προσπαθήσει, χωρίς τον αδελφό του φυσικά. Δημιούργησε μια νέα εταιρεία παραγωγής, η οποία θα δώσει έμφαση στις οικογενειακές ταινίες, τις κωμωδίες και τα θρίλερ.

Στο παρελθόν, ο Μπομπ έχει κάνει την πλήρη παραγωγή σε τρεις ταινίες. Μια από αυτές ήταν το «Μίμικ» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. Ο σκηνοθέτης είχε πει για την εμπειρία αυτή: «Η πρώτη μου αμερικανική παραγωγή παρά λίγο να είναι και η τελευταία, εξαιτίας των Γουάινστιν. Δύο απαίσια πράγματα μού συνέβησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90: Ο πατέρας μου απήχθη και δούλεψα με τα αδέλφια Γουάινστιν. Η απαγωγή ήταν πιο εύκολα διαχειρίσιμη. Ήξερα τι ήθελαν οι απαγωγείς. Και δεν ξέρω ποιος από τους δύο αδελφούς ήταν χειρότερος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ