ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μπιλ Κόσμπι: «Προτιμώ να περάσω ακόμα 10 χρόνια στη φυλακή, παρά να ζητήσω συγγνώμη»

Μπιλ Κόσμπι: «Προτιμώ να περάσω ακόμα 10 χρόνια στη φυλακή, παρά να ζητήσω συγγνώμη»
AP Photo/Matt Slocum

Στην πρώτη συνέντευξή του μετά την καταδίκη του, ο κωμικός Μπιλ Κόσμπι εμφανίζεται αμετανόητος και λέει ότι περνάει θαυμάσια στη φυλακή... 

Το σκάνδαλο Μπιλ Κόσμπι προηγείται χρονικά του #metoo κατά δύο χρόνια. Και προκάλεσε σοκ. Το «The Cosby Show» έσπαγε τα κοντέρ στην τηλεθέαση για 8 χρόνια. Βετεράνος stand up performer, ο Κόσμπι ξεκίνησε από τα κλαμπ του Σαν Φρανσίσκο τη δεκαετία του '60, πέρασε στην τηλεόραση, όπου δεν ανεχόταν το βρώμικο χιούμορ των συναδέλφων του, δε χρησιμοποιούσε βρισιές και πρόβαλε την οικογενειακή κωμωδία.

Επιπλέον, ο Μπιλ Κόσμπι ήταν λατρεμένη φιγούρα και σύμβολο επιτυχίας για την αφροαμερικανική κοινότητα. Όλα αυτά ήταν που έκαναν τους πάντες να μείνουν με το στόμα ανοιχτό όταν βρέθηκε να κατηγορείται στα 77 του χρόνια (καταδικάστηκε στα 79 του) από περισσότερες από 60 γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό. Οι κατηγορίες ήταν κοινές (νάρκωνε γυναίκες με υπνωτικά χάπια μέσα σε ποτό και τις βίαζε) και οι ιστορίες των γυναικών ξεκινούσαν από το 1969 και εκτείνονταν σε βάθος 4 δεκαετιών.

Η περίπτωση που κατάφερε να συγκεντρώσει αποδείξεις για την καταδίκη του ήταν εκείνη της Αντρέα Κόνσταντ, προπονητή της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Temple University, η οποία πρώτη έκανε μήνυση στον ηθοποιό, υποστηρίζοντας ότι το 2004 τη νάρκωσε και τη βίασε στο σπίτι του στην Πενσυλβάνια.

Screen Shot 2019 11 27 at 1.06.01 PM

Τριάντα πέντε από τα θύματα του Μπιλ Κόσμπι μίλησαν στο περιοδικό New York Magazine και δέχθηκαν να φωτογραφηθούν μαζί και να περιγράψουν πώς ο Κόσμπι τις νάρκωσε και τις βίασε. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 44 έως 80 ετών.

Σύμφωνα με έγγραφο που είχε αποκαλύψει το Associated Press, ο Κόσμπι είχε παραδεχθεί τις πράξεις του: στα πρακτικά της ένορκης κατάθεσης του Κόσμπι στην υπόθεση της Κόνσταντ το 2005, ο Κόσμπι ομολογούσε ότι «χρησιμοποιούσε το υπνωτικά Quaaludes και Benadryl για να ναρκώνει γυναίκες πριν το σεξ».

Ομολόγησε ότι διέλυε 3 χάπια στο ποτό τους. Κι ότι το χρησιμοποίησε, όχι μόνο σε μία γυναίκα, αλλά «και άλλες». Τον Απρίλιο του 2018, οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο για σεξουαλική επίθεση μετά από νάρκωση και τον Σεπτέμβριο του 2018 το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 3 έως 10 χρόνια φυλάκισης.

Έχοντας πλέον εκτίσει τα 2 χρόνια της ποινής του, ζήτησε την αναστολή της και την αποφυλάκισή του στα 3 χρόνια.

Για να γίνει αυτό, ο Κόσμπι πρέπει να καταθέσει στην επιτροπή αναστολών, δείχνοντας μεταμέλεια για τις πράξεις του. Εκείνος όμως, είναι αμετανόητος. Και το έκανε ξεκάθαρο στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την καταδίκη του στο BlackPressUSA.com.

«Όταν εμφανιστώ για να αιτηθώ της αναστολής μου, όχι, δεν πρόκειται να ακούσουν από μένα ότι λυπάμαι για κάτι. Ήμουν εκεί. Δεν με νοιάζει τι λέει μία ομάδα ενόρκων ή μία επιτροπή αναστολών. Εκείνοι δεν ήταν εκεί. Δεν ξέρουν. Όλα είναι στημένα. Οι ένορκοι ήταν στημένοι», είπε.

Ο Κόσμπι συνέχισε λέγοντας ότι από τον Ιούνιο του 2019 έχει καταθέσει έφεση, καθώς θεωρεί ότι η καταδίκη του ήταν άνομη: το δικαστήριο πείστηκε βασισμένο «σε προφανείς ομοιότητες ανάμεσα στις μαρτυρίες κι άλλων γυναικών», κάτι που ο Κόσμπι θεωρεί «νομικά αβάσιμο» καθώς οι μαρτυρίες αυτές αφορούσαν περιπτώσεις του παρελθόντος που έχουν παραγραφεί.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, είπε ότι περνάει μια χαρά στη φυλακή και αποκάλεσε το κελί του: «Το Ρετιρέ μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ