ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Χριστούγεννα 2019: Το μήνυμα του Banksy - Ο Άγιος Βασίλης είναι άστεγος

Χριστούγεννα 2019: Το μήνυμα του Banksy - Ο Άγιος Βασίλης είναι άστεγος
Twitter

Η νέα τοιχογραφία του Banksy, με το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του διάσημου καλλιτέχνη εμφανίστηκε στο Μπέρμιγχαμ, το πρωί της Παρασκευής, 6 Δεκεμβρίου. Και, λίγη ώρα αργότερα, άγνωστοι πρόσθεσαν την δική τους, καλλιτεχνική «πινελιά», αναγκάζοντας τις αρχές να προστατεύσουν το έργο.

Ο Banksy ζωγράφισε δύο ταράνδους να τραβούν ένα «έλκηθρο». Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση και για να αναδείξει το πρόβλημα με τους άστεγους, στη θέση του έλκηθρου υπάρχει ένα αληθινό παγκάκι. Και πάνω σ' αυτό κάθεται ένας άστεγος Άγιος Βασίλης. Το βράδυ της Δευτέρας άγνωστοι θεώρησαν σκόπιμο να προσθέσουν κόκκινο χρώμα στις μύτες των ταράνδων. Στη συνέχεια η τοιχογραφία καλύφθηκε με πλαστικό, για να προστατευθεί από μελλοντικές καλλιτεχνικές «παρεμβάσεις».

Ο Banksy συνόδευσε το έργο με ένα βίντεο, το οποίο ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Στο βίντεο φαίνεται ένας άστεγος, με το όνομα Ράιαν, να πίνει κάτι και στη συνέχεια να ξαπλώνει στο παγκάκι. Ο Banksy έχει προσθέσει το ακόλουθο σχόλιο:

«Ζήτω το Μπέρμιγχαμ. Στα 20 λεπτά που χρειαστήκαμε για το γύρισμα του βίντεο, περαστικοί έδωσαν στον Ράιαν ζεστά ροφήματα, δύο σοκολάτες και έναν αναπτήρα, χωρίς ποτέ εκείνος να ζητήσει κάτι».

https://www.instagram.com/p/B52l1NkHa71

Η φιλανθρωπική οργάνωση Shelter, στην επίσημη έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα, λέει ότι 135,000 παιδιά στη Βρετανία, είτε είναι άστεγα, είτε ζουν σε προσωρινά καταλύματα. Αυτός, προσθέτει, είναι ο υψηλότερος αριθμός άστεγων παιδιών, τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ