ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κλεμμένος πίνακας του Κλιμτ βρέθηκε τυχαία από εργάτη – Αμύθητη η αξία του

Κλεμμένος πίνακας του Κλιμτ βρέθηκε τυχαία από εργάτη – Αμύθητη η αξία του
(Italian Police via AP)

Ένας εργάτης πήγε να καθαρίσει έναν κισσό στον τοίχο μιας γκαλερί στην Ιταλία και ανακάλυψε τυχαία έναν πίνακα του Γκούσταβ Κλιμτ, που είχε κλαπεί πριν από 22 χρόνια.

Το «Πορτρέτο μιας κυρίας» εκλάπη από γκαλερί στην Πιατσέντσα, στη βόρεια Ιταλία, το 1997. Η αξία του πίνακα εκτιμάται στα 60 εκατομμύρια ευρώ και κανείς δεν πίστευε ότι θα βρισκόταν ξανά. Κι όμως, ο πίνακας βρέθηκε και μάλιστα εκεί απ' όπου είχε κλαπεί.

Ο εργάτης καθάριζε έναν κισσό στον τοίχο της γκαλερί, όταν ξαφνικά εντόπισε ένα μεταλλικό πορτάκι. Μέσα στην εσοχή στον τοίχο, υπήρχε μια μαύρη τσάντα. Αρχικά, ο εργάτης πίστψε ότι περιείχε σκουπίδια. Μέσα όμως, ήταν ο κλεμμένος πίνακας του Κλιμτ.

Πώς έκλεψαν τον πίνακα

Ο πίνακας εκλάπη στις 22 Φεβρουαρίου 1997 από την γκαλερί Ricci-Oddi, ενώ γίνονταν προετοιμασίες για μια ειδική έκθεση στην οποία θα παρουσιαζόταν το «Πορτρέτο μιας κυρίας».

Οι δράστες είχαν πετάξει την κορνίζα του πίνακα από την οροφή του κτιρίου της γκαλερί, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι είχαν κάνει τη διάρρηξη από τον φεγγίτη. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί, καθώς ο φεγγίτης ήταν πολύ μικρός για να χωρέσει να περάσει από αυτόν ο πίνακας, αναφέρει το BBC.

800px Gustav Klimt 061

(@Wikipedia)

Τελικά, όπως φαίνεται, οι κλέφτες άφησαν πίσω τους τον πίνακα, με σκοπό να τον πάρουν αργότερα, κάτι που για αδιευκρίνιστους λόγους δεν έγινε ποτέ.

Είναι αυθεντικός;

Αυτή την ώρα, γίνονται έλεγχοι για να εξακριβωθεί αν ο πίνακας που βρέθηκε κρυμμένος είναι αυθεντικός. Ομάδα ειδικών κάνουν αναλύσεις, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι γνήσιος, αλλά και αν πράγματι το έργο έμεινε επί 22 χρόνια στην τρύπα στον τοίχο.

Ο διευθυντής της γκαλερί, Μάσιμο Φεράρι, είναι σίγουρος ότι πρόκειται για το πρωτότυπο έργο, γιατί φέρει τις ίδιες σφραγίδες και το ίδιο βουλοκέρι στο πίσω μέρος. Όμως, ο Ρομπέρτο Ρικιάρντι, επικεφαλής της μονάδας των καραμπινιέρι για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ζήτησε υπομονή μέχρι να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του πίνακα.

Πορτρέτο πάνω σε πορτρέτο

Ο Γκούσταβ Κλιμτ ζωγράφισε το «Πορτρέτο μιας κυρίας» το 1916-17, προς το τέλος της ζωής του. Όμως, δέκα μήνες πριν από την κλοπή του πίνακα μια φοιτήτρια της σχολής Καλών Τεχνών, η Κλαούντια Μάγκα, είχε κάνει μια αποκάλυψη.

Εντόπισε ότι ο Κλιμτ είχε ζωγραφίσει αυτό το έργο πάνω από έναν άλλο πίνακά του, το «Πορτρέτο νεαρής γυναίκας», που κανείς δεν είχε δει από το 1912. Η θεωρία της Μάγκα αποδείχθηκε σωστή όταν έπεισε τον πρώην διευθυντή της γκαλερί να εξεταστεί ο πίνακας με ακτίνες Χ. Το αρχικό πορτρέτο ήταν ενός κοριτσιού από τη Βιέννη, το οποίο πέθανε, και ο Κλιμτ φέρεται να ζωγράφισε πάνω σε αυτό το «Πορτρέτο μιας κυρίας», για να ξεχάσει τον πόνο από τον θάνατο της νεαρής, σύμφωνα με το BBC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ