ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

H Disney προειδοποιεί: Το νέο Star Wars ενδέχεται να προκαλέσει κρίσεις επιληψίας

H Disney προειδοποιεί: Το νέο Star Wars ενδέχεται να προκαλέσει κρίσεις επιληψίας
Imdb

H πολυαναμενόμενη ταινία «Star Wars: The Rise of Skywalker», η οποία ουσιαστικά θα κλείσει την ιστορία της οικογένειας Skywalker, ενδέχεται να προκαλέσει επιληπτικά επεισόδια σε άτομα με φωτοευαισθησία, όπως ανακοίνωσαν τα στούντιο της Disney.  

Η εταιρεία εξέδωσε μια ανακοίνωση, μαζί με το Ίδρυμα για την Επιληψία, προειδοποιώντας τους θεατές ότι το φιλμ περιέχει «αρκετές σκηνές με συνεχόμενα φώτα που αναβοσβήνουν», τα οποία μπορεί να επηρεάσουν όσους πάσχουν από φωτοευαίσθητη επιληψία.

Η Disney, μάλιστα, όπως αναφέρει το Variety, σύστησε να μπαίνουν σχετικές ανακοινώσεις στους κινηματογράφους στους οποίους παίζεται το έργο. Η ανακοίνωση, όμως, δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες για το ποιες σκηνές είναι αυτές, καθώς επιθυμεί να κρατήσει μυστική την πλοκή του έργου.

Τα φώτα που αναβοσβήνουν σε συγκεκριμένες συχνότητες κι ένταση, μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις στο 3% των ανθρώπων με επιληψία, σύμφωνα με το Ίδρυμα. Η φωτοευαίσθητη επιληψία είναι πιο συχνή στους νέους ανθρώπους. Η επιληψία είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές του νευρικού συστήματος και από αυτήν πάσχουν περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κι όμως, οι άνθρωποι με φωτοευαίσθητη επιληψία, μπορούν να παρακολουθήσουν την ταινία.

Το Ίδρυμα για την Επιληψία συνιστά σε όσους πάσχουν, να ζητήσουν από ένα φίλο τους να δει πρώτος την ταινία και να τους ενημερώσει για τις επίμαχες σκηνές.

Επίσης, συνιστούν να πάνε στον κινηματογράφο με κάποιο άτομο που γνωρίζει πώς να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε ενδεχόμενη κρίση επιληψίας.

Μια παρόμοια προειδοποίηση είχε εκδοθεί και για το φιλμ της Disney «Incredibles II» και ανακοινώσεις είχαν αναρτηθεί στους κινηματογράφους όταν παίχτηκε. Επίσης, το 1997, φώτα που αναβόσβηναν στην πολύ δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Pokemon», συνδέθηκαν με πάνω από 600 περιστατικά επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά στην Ιαπωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ