ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

8,8 εκατομμύρια δολάρια για το μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων του Κουμπερτέν

8,8 εκατομμύρια δολάρια για το μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων του Κουμπερτέν
Wikipedia

Στην τιμή ρεκόρ των 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκε το μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την διάρκεια δημοπρασίας των Sotheby’s.

Πρόκειται για το αυθεντικό μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων, στο οποίο αναφέρονται οι αρχές πάνω στις οποίες θεσπίστηκαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, από το βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν. Το ιστορικό έγγραφο, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία αναφορικά με την τιμή πώλησής του, είναι το πιο ακριβό αθλητικό αναμνηστικό όλων των εποχών. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών, θα πωλούνταν για 1 εκατομμύριο δολάρια.

O πόλεμος μεταξύ τριών υποψήφιων αγοραστών ωστόσο ανέβασε την τιμή αυτή κατακόρυφα.

Το «Ολυμπιακό μανιφέστο» γράφηκε από τον ιδρυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1982. Σε αυτό, ο Γάλλος εκπαιδευτικός, ιστορικός και οραματιστής εξέθετε τα επιχειρήματά του για την επαναφορά του θεσμού των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, ένα όραμα που πραγματοποιήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής του οίκου Sotheby’s, Σέλμπι Κίφερ, είπε σχετικά με τη συγκεκριμένη πώληση: «το σημερινό ρεκόρ είναι μαρτυρία για το όραμα του Πιερ ντε Κουμπερτέν πριν από περισσότερο από έναν αιώνα και το σεβασμό τον οποίο εξακολουθούν να απολαμβάνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ