ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

To Grease Live είναι όσο καλό δεν περίμενε κανείς!

To Grease Live είναι όσο καλό δεν περίμενε κανείς!
CNN Greece

Την Κυριακή (31/01) το κανάλι Fox έκανε πρεμιέρα του “Grease: Live” την τηλεοπτική μεταφορά του εμβληματικού μιούζικαλ του Broadway το οποίο είχε σπάσει τα ταμεία όταν μεταφέρθηκε -ή παραποιήθηκε για κάποιους- στη μεγάλη οθόνη το 1978. Πολλοί περίμεναν ότι θα ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Πολύ κακώς.

Ίσως γιατί επρόκειτο για την πρώτη απόπειρα του καναλιού στη μεταφορά μιούζικαλ; Ίσως. Είναι ένα τολμηρό βήμα του σε ένα γήπεδο το οποίο μονοπωλούσε το NBC, με τις παραγωγές των “Sound of Music” (2013), “Peter Pan” (2014) και “The Wiz” (2015). Τι συνέβη λοιπόν με τη “μηχανή” του “Grease”;

Ήταν ένας διθύραμβος. Κοινό και κριτικοί έγραψαν και έζησαν τα καλύτερα επιστρέφοντας στην εφηβεία τους οπότε πέρα από την ετυμηγορία που δόθηκε από κάθε κριτικό αυτά είναι τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την απρόσμενη επιτυχία. Πέρα από το ότι συμπρωταγωνιστεί η ευλογημένη από τη Disney, Vanessa Hudgens

οποία και έδειξε αντοχή στο πένθος της καθώς μια μέρα πριν την πρεμιέρα έχασε τον πατέρα της από καρκίνο αλλά δεν λύγισε, αφιερώνοντας την ερμηνεία της σε εκείνον) μαζί με το κορίτσι του viral pop hit Call Me Maybe
, την Carly Rae Jepsen.

Η τεράστια δημοτικότητα της ταινίας του 1978 με πρωταγωνιστές τον Tζον Τραβόλτα και την Oλίβια Νιούτον-Τζον, μας κάνει να ξεχνάμε πόσο απλό ήταν το θεατρικό σκηνικό του στο Broadway στις αρχές της δεκαετίας των 70s.

Είναι μια ευτυχής συμμαχία θεάτρου και σινεμά

Το πρωτότυπο έργο των Jim Jacobs και Warren Casey ήταν τοποθετημένο στο τόπο καταγωγής του Jαcobs, το Chicago, ενώ αντανακλούσε την καθημερινότητα των ανθρώπων της εργατικής τάξης, των παλιών του συμμαθητών. Οι στίχοι για το “Greased Lightning” το λιμπρέτο του οποίου έμεινε αναλλοίωτο στη μεταφορά του στη θεατρική σκηνή σου δίνει μια ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Παρά την εντυπωσιακή "μακροζωία" του σόου – όταν η πρωτότυπη παραγωγή έριξε αυλαία το 1980, ήταν το σόου με την μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία του Broadway – με αναρίθμητες ερασιτεχνικές αναπαραγωγές, η ταινία είναι πολύ βαθιά χαραγμένη στις μνήμες του κόσμου, κάτι που βοήθησε εξαιρετικά τους συντελεστές της νέας απόπειρας που δικαίωσε τη σκληρή δουλειά τους.

“Επικεντρωθήκαμε στο να απεικονίσουμε το πνεύμα τόσο της πρωτότυπης παράστασης, όσο και της κινηματογραφικής μεταφοράς που άφησε ισχυρό αποτύπωμα σε όλους μας,” δήλωσε ο σκηνοθέτης Thomas Kail στο The Hollywood Reporter. “Προσπαθήσαμε να απονείμουμε ένα φόρο τιμής σε κάτι που μας άρεσε και μας άγγιξε πολύ και ταυτόχρονα να παρουσιάσουμε την δική μας εκδοχή.”

Έχει ικανό cast και χαρισματικό σκηνοθέτη

Το θεατρικό και η ταινία δύσκολα ξεπερνιούνται άλλωστε οι ηθοποιοί που έπαιξαν στο θεατρικό του Broadway είναι μεταξύ άλλων οι Ρίτσαρντ Γκιρ, Πάτρικ Σουέιζι, Barry Bostwick, Adrienne Barbeau, Πίτερ Γκάλαχερ κα. Οι Jeff Conaway και Τραβόλτα, οι οποίοι έχουν παίξει και στο Broadway, συμμετείχαν στην ταινία πλάι στους Stockard Channing, Didi Conn, Michael Tucci και Nιούτον-Τζον.

Παρ’ όλα αυτά η τηλεοπτική εκδοχή έχει κάποιους άσους στο μανίκι της, συμπεριλαμβανομένου των Vanessa Hudgens ως Rizzo, Carly Rae Jepsen ως Frenchy και Keke Palmer ως Marty πλάι στους πρωταγωνιστές Julianne Houghs στο ρόλο της Sandy.

Ο πραγματικός άσος όμως πιθανώς να είναι ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής παραγωγής, ο Kail που έχει σκηνοθετήσει και το θεατρικό φαινόμενο “Hamilton.” Στον Kail αρέσει η ιδέα του να αναμειγνύει στοιχεία από τη σκηνή και από την οθόνη. “Πιστεύω βαθύτατα ότι το θέατρο πρέπει να είναι για όλους” δήλωσε στους New York Times. “Θέλω να βλέπω ανθρώπους να κάνουν καινούρια πράγματα στη τηλεόραση.”

Mια επιτυχία που κόστισε $16 εκατ.

Τα μιούζικαλ έχουν φέρει χρυσές δουλειές στο NBC. Τα “The Sound of Music” και “The Wiz” προσέλκυσαν μεγάλο κοινό μπροστά από τη μικρή οθόνη όταν προβλήθηκαν. Το Fox έχει προωθήσει πολύ το “Grease: Live” μέσω καταιγισμού διαφημίσεων κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλα social media τερτίπια του marketing.

Σύμφωνα με τους New York Times, το budget ξεπέρασε τα 16 εκατ. δολάρια – ένα ποσό υπέρογκο για τα δεδομένα της τηλεόρασης – και η ζωντανή παραγωγή θα ακολουθηθεί από μια behind-the-scenes “διαδυκτιακή περιπέτεια” στο σύμπαν του “G:L” και από ένα soundtrack. Πέρα από τους τηλεθεατές, το live κοινό που συμμετείχε άτυπα στο σόου, διασκέδασαν πραγματικά πολύ.

Δείχνει την τάση στην τηλεόραση

Το “Grease: Live” είναι το πρώτο από τα μιούζικαλ που αναμένονται να καθηλώσουν τους τηλεθεατές τη φετινή σεζόν. Ανάμεσα σε αυτά και η πολυαναμενόμενη μεταφορά του cult “The Rocky Horror Picture Show” το ερχόμενο φθινόπωρο, με πρωταγωνίστρια την διεμφυλική Laverne Cox αλλά και οι τηλεοπτικές αποδόσεις των απίθανων “Dirty Dancing” και “Hairspray” που θέλουν να φέρουν κάτι από χορό στο καθιστικό μας. Μετά χαράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ