ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γιατί η Ινδία είναι εξοργισμένη με τη Beyonce;

Γιατί η Ινδία είναι εξοργισμένη με τη Beyonce;

Η ντίβα της μουσικής βιομηχανίας συμμετέχει στο video των Coldplay για το τραγούδι Hymn for the Weekend το οποίο και προφανώς θα παρουσιάσουν στο ημίχρονο του πολυαναμενόμενου υπερθεάματος που λέμε Super Bowl. Είναι εντυπωσιακή, είναι σαν μια σταρ του Bollywood, είναι μια... προσβολή;

Γυρισμένο στην περιοχή Worli στα νότια της Βομβάης το clip είναι ένας οργασμός χρωμάτων και μια ωδή στην Ινδία όπως την βλέπουν τα μάτια της δύσης και συγκεκριμένα των ηγετών της βιομηχανίας του θεάματος. Αυτό ακριβώς είναι που ενόχλησε πολλούς.

Εκατομμύρια προβολές, εκατοντάδες διαμαρτυρίες

Από τις 29 Ιανουαρίου όταν και προβλήθηκε μέχρι σήμερα, 5 Φεβρουαρίου το clip μετράει περίπου 27 εκατομμύρια προβολές. Όχι απαραίτητα γιατί αρέσει. Πολλοί Ινδοί ενοχλούνται από τα κλισέ που αναπαράγει όσο ο Κρις Μάρτιν περιπλανιέται στα στενά της μεγαλούπολης κατά τη διάρκεια της Ινδουιστικής γιορτής των χρωμάτων, το Χόλι.

Στην κορυφή του iTunes της Ινδίας για περισσότερους από έναν λόγους το Hymn For The Weekend δεν ενθουσίασε τους πολίτες της χώρας σήμερα που θέλουν να υπενθυμίσουν στη Δύση ότι η Ινδία είναι κάτι πολύ περισσότερο από παγώνια και γητευτές φιδιών, από κορίτσια που χορεύουν στους δρόμους και φακίρηδες που πιστεύουν όσο αντέχουν.

Τα social media έγιναν ξανά εμπόλεμη ζώνη με tweets από δημοσιογράφους που θέλουν να υπενθυμίσουν το πραγματικό πρόσωπο της Ινδίας. “Αυτή η απεικόνιση της χώρας μου με προσβάλει” πρόσθεσε ο μουσικός Mihir Joshi που θα ήθελε από τους Coldplay να συμπεριλάβουν στις λήψεις τους και τα πρόσωπα της νέας, μορφωμένης Ινδίας.

Στον αντίποδα η Sonam Kapoor, μία γνήσια σταρ του Bollywood, υπερασπίζεται το φιλμ. “Εμείς οι ίδιοι χρησιμοποιούμε πολλές αναφορές από τη Δύση, αναπαραγάγουμε και εμείς κλισέ του πως ερμηνεύουμε τη δυτική κουλτούρα. Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα γιατί προσβάλουμε τους πολιτισμούς των άλλων” είπε.

Όσο η αντιμαχία συνεχίζεται μόνοι κερδισμένοι οι Beyonce και Coldplay που κατάφεραν να κάνουν μια αμφίσημη επιτυχία, μάλλον για το σαββατοκύριακο που ξεκινάει σε λίγους ώρες από τώρα και κορυφώνεται με το Super Bowl.

Τα παιδιά στο ψαροχώρι συνεχίζουν να παίζουν στις γειτονιές της Βομβάης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ