ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όσκαρ 2020: Ο ιδιαίτερος ακτιβισμός της Νάταλι Πόρτμαν - Τι σήμαινε το ρούχο της

Όσκαρ 2020: Ο ιδιαίτερος ακτιβισμός της Νάταλι Πόρτμαν - Τι σήμαινε το ρούχο της
Jordan Strauss/Invision/AP

Η Νάταλι Πόρτμαν επέλεξε να στείλει το δικό της φεμινιστικό μήνυμα μέσω του φορέματός της, στα Όσκαρ 2020. Είχε βάλει στο πλάι χρυσές καρφίτσες με τα ονόματα των γυναικών σκηνοθετών που δεν ήταν υποψήφιες για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Αυτή της η πράξη συγκέντρωσε θετικά, αλλά και αρνητικά σχόλια. Πολλοί τη χαρακτήρισαν γενναία, αλλά η Ρόουζ Μαγκόουαν, ακτιβίστρια του κινήματος #MeToo έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter: «Γενναία; Όχι, όχι, ούτε πλησιάζει. Μοιάζει περισσότερο με μία ηθοποιό που ενεργεί εκ μέρους κάποιου που νοιάζεται. Όπως κάνουν πολλοί από αυτούς. Βρίσκω το είδος ακτιβισμού της Πόρτμαν βαθιά προσβλητικό για εκείνους από εμάς που πραγματικά κάνουν τη δουλειά. Δεν το γράφω αυτό από πικρία, το γράφω από αηδία».

Συνεχίζοντας με ακόμα πιο επιθετικό τόνο η Μαγκόουαν ανέφερε: «Εσείς οι “Α-listers” θα μπορούσατε να αλλάξετε το κόσμο αν παίρνατε μία θέση αντί να είστε το πρόβλημα. Ναι, εσύ Νάταλι. Είσαι το πρόβλημα. Τα λόγια είναι το πρόβλημα. Η ψεύτικη υποστήριξη άλλων γυναικών είναι το πρόβλημα».

Εναντίον της Νάταλι Πόρτμαν στράφηκαν και χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Ένας έγραψε: «Σε μία σχεδόν 30ετή καριέρα έχει συνεργαστεί με δύο γυναίκες σκηνοθέτριες. Γίνε η αλλαγή που θες να δεις, κάνε τη σκληρή δουλειά, κάνε τα πρώτα βήματα. Σε επικροτώ για το φόρεμα, αλλά ας κάνουμε πράξεις, όχι να ανεβάζουμε παραστάσεις».

natali me too copy

(Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Σε δήλωσή της στο AFP, η Πόρτμαν απάντησε σε όσα τις προσάπτουν λέγοντας: «Συμφωνώ με την κυρία Μαγκόουαν ότι είναι ανακριβές να με αποκαλούν «γενναία» επειδή φόρεσα ένα ένδυμα που έφερε πάνω του γυναικεία ονόματα. Η γενναιότητα είναι ένας όρος που σχετίζεται πολύ περισσότερο με πράξεις, όπως αυτές των γυναικών που καταθέτουν εναντίον του Χάρβι Γουάνστιν τις τελευταίες εβδομάδες, υπό απίστευτη πίεση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ