ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Disney: Σε νέα εποχή ο κολοσσός του θεάματος - Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Μπομπ Άϊγκερ

Disney: Σε νέα εποχή ο κολοσσός του θεάματος - Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Μπομπ Άϊγκερ
Jordan Strauss/Invision/AP

Την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Disney ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Μπόμπ Άϊγκερ, ο οποίος ηγήθηκε της εταιρείας τα τελευταία 15 χρόνια και εκτόξευσε την αξία της.

Η παραίτηση ισχύει άμεσα. Ο Άιγκερ θα παραμείνει πάντως στη θέση του εκτελεστικού προέδρου ως το τέλος του 2021 για να διευθύνει «δημιουργικά σχέδια». Όπως ανέφερε το BBC, είχε και στο παρελθόν μιλήσει για την απόσυρσή του, αλλά συνεχώς μετέθετε την ημερομηνία. Ο Άϊγκερ ήταν στο τιμόνι της εταιρείας από το 2005. Πρόκειται να τον αντικαταστήσει ο Μπομπ Τσάπεκ, ο οποίος θα γίνει μόλις ο έβδομος διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού σε σχεδόν έναν αιώνα.

Η Disney τους τελευταίους μήνες ολοκλήρωσε την εξαγορά της 21st Century Fox από τον Ρούπερτ Μέρντοχ και λάνσαρε το κανάλι Disney+ που έρχεται να προστεθεί δίπλα σε υπηρεσίες streaming όπως το Netflix και το Hulu. Οι επενδυτές πιστώνουν στον Άϊγκερ ότι οδήγησε την εταιρεία σε περίοδο κερδοφορίας, παρά τις ανακατατάξεις των τελευταίων ετών στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία. Κατά τη θητεία του πενταπλασιάστηκε η χρηματιστηριακή αξία της Disney που πλέον ανέρχεται σε 230 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Ο Μπομπ Άϊγκερ, ο άνθρωπος που έκανε την Disney το ισχυρότερο κινηματογραφικό στούντιο στον πλανήτη, ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος στην ιστορία της εταιρείας μετά τον ιδρυτή της, Γουόλτ Ντίσνεϊ, είπε ότι είναι η «καλύτερη στιγμή» να αποσυρθεί, τώρα που ολοκληρώνεται η συγχώνευση της 20th Century Fox στην εταιρεία. .

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία του ίδιου του Άιγκερ ανέρχεται στα 690 εκατομμύρια δολάρια, πάνω από τα πενταπλάσια εκείνης της κληρονόμου του Γουόλτ, Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ. Ο Άϊγκερ είχε ξεκινήσει το 1974 ως υπεύθυνος πλατό σε εκπομπές του τηλεοπτικού καναλιού ABC, αμειβόμενος με 150 δολάρια την εβδομάδα.

Έγινε Πρόεδρος το 2005, όταν η διαμάχη μεταξύ του κληρονόμου Ρόι Ντίσνεϊ Τζούνιορ και του επί πολλά χρόνια προέδρου Μάικλ Άϊσνερ οδήγησε στην απομάκρυνση του τελευταίου. Στη δεκαπενταετία που ακολούθησε, ήταν υπό τη δική του ηγεσία που η Disney εξαγόρασε τη Marvel, την Pixar και την LucasFilms, πριν προχωρήσει και στην απόκτηση της Fox. Το διάστημα αυτό, υπολογίζεται πως αύξησε τα κέρδη της εταιρείας κατά 335%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ