ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μοχάμαντ Ρασούλοφ: Η κυβέρνηση του Ιράν φυλακίζει ξανά το νικητή της Χρυσής Άρκτου

Μοχάμαντ Ρασούλοφ: Η κυβέρνηση του Ιράν φυλακίζει ξανά το νικητή της Χρυσής Άρκτου
AP Photo/Francois Mori

Το καθεστώς του Ιράν συνέλαβε και φυλάκισε το νικητή της Χρυσής Άρκτου στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου με την ταινία «There is no Evil», Μοχάμαντ Ρασούλοφ, για προπαγάνδα.

Το 2017 ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ είχει επιστρέψει από τις Κάννες με τον «Ακέραιο Άνθρωπο» να έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Αμέσως, η ιρανική κυβέρνηση τον είχε συλλάβει, καταδικάσει σε ένα χρόνο φυλάκιση, σε απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα, αλλά και να γυρίζει ταινίες.

Λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του μεγάλου βραβείου στο 70ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με το «There is no Evil», το ιρανικό καθεστώς αντιδρά με τον ίδιο τρόπο: συνέλαβε και φυλάκισε τον Ρασούλοφ.

Τις πληροφορίες μεταφέρουν Ιρανοί δημοσιογράφοι που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο. Το επιβεβαώσε και ο δικηγόρος του, λέγοντας ότι ο σκηνοθέτης έλαβε εντολή να παραδοθεί και να εκτίσει ποινή ενός χρόνου φυλάκισης. Εκείνος δεν παραδόθηκε αλλά κατέθεσε έφεση. Τον συνέλαβαν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Και το 2011, που πάλι η ταινία του «Αντίο» είχε κερδίσει βραβεία στις Κάννες, οι αρχές τον είχαν καταδικάσει σε έξι χρόνια φυλάκιση και εικοσετή απαγόρευση να γυρίζει ταινίες, όμως είχαν ανακαλέσει λίγους μήνες αργότερα. Μετά το 2017 και τον «Ακέραιο Άνθρωπο», όμως, όλα άλλαξαν και πάλι.

Κι αυτό γιατί ο Ρασούλοφ απέδειξε ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει να κάνει ταινίες ακόμα και φιμωμένος. Κατάφερε να γυρίσει το «There is no Evil» κάτω από τη μύτη του καθεστώτος (χρησιμοποιώντας τους βοηθούς και το συνεργείο του στα εξωτερικά μητροπολιτικά πλάνα και γυρίζοντας πολλά κομμάτια της ταινίας στην έρημο και στα δάση). Κατέληξε με μια ταινία που θέτει ένα καίριο ερώτημα: Έχει δικαίωμα ένα κράτος να επιβάλει στους στρατιώτες του να εκτελούν αποφάσεις που υπερβαίνουν τα καθήκοντά τους;

Ο Ρασούλοφ δεν ήταν παρών ούτε στην πρεμιέρα της ταινίας στην Berlinale, αλλά ούτε και στην τελετή απονομής. Τη Χρυσή Άρκτο παρέλαβε η κόρη του, Μπαράν Ρασούλοφ, και οι παραγωγοί του.

«Στην πρεμιέρα η θέση του Μοχάμαντ ήταν κενή. Όμως, κοίταξα γύρω μου στο Berlinale Palast στα μάτια όλων των θεατών και είδα ότι ο Μοχάμαντ καθόταν σε κάθε θέση. Χαίρομαι διπλά που παραλαμβάνουμε αυτό το βραβείο στο Βερολίνο. Γιατί από εδώ το μήνυμα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα: δεν χωράνε Τείχη στην τέχνη και την ανθρωπότητα. Κανένα Τείχος δεν μπορεί να σταματήσει ιδέες, ιδεολογίες ή την αγάπη. Οι δικτατορίες πέφτουν μαζί με τα Τείχη... Αυτή η νέα μικρή μου φίλη, η Χρυσή Άρκτος, θα ταξιδέψει σύντομα στην υπέροχη χώρα μου και έχει κάτι να πει στον Μοχάμαντ: 'δεν είσαι μόνος'. Κι ο Μοχάμαντ θα της δείξει πόσο φιλικοί και ειρηνικοί είναι οι άνθρωποι στο Ιράν...», είπε η κόρη του παραλαμβάνοντας το βραβείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ