ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κορωνοϊός: Ακυρώθηκε το μουσικό φεστιβάλ Glastonbury 2020 - Επρόκειτο να γίνει στα τέλη Ιουνίου

Κορωνοϊός: Ακυρώθηκε το μουσικό φεστιβάλ Glastonbury 2020 - Επρόκειτο να γίνει στα τέλη Ιουνίου
Joel C Ryan/Invision/AP

Το ετήσιο φεστιβάλ μουσικής του Glastonbury, το μεγαλύτερο του κόσμου, το οποίο επρόκειτο να γιορτάσει την 50ή επέτειό του τον Ιούνιο, ακυρώνεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το φετινό φεστιβάλ μουσικής του Glastonbury τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί. Το ετήσιο φεστιβάλ, το οποίο επρόκειτο να γιορτάσει την 50ή επέτειό του τον Ιούνιο, ακυρώνεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι που δείχνει ότι τα πολιτιστικά events πλέον δεν ρισκάρουν ούτε σε βάθος χρόνου.

Με ανακοίνωση της στο twitter, η οργανωτική επιτροπή εξήγησε ότι:

«Λυπούμαστε πολύ που αναγκαζόμαστε να ανακοινώσουμε ότι το Glastonbury 2020 ακυρώνεται. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή δεν ήταν η τροπή που θέλαμε να πάρουν τα πράγματα. Ακολουθώντας, όμως, τα νέα κυβερνητικά μέτρα που εκδόθηκαν αυτή την εβδομάδα, σε μία περίοδο ασυνήθιστης κρίσης, αυτή είναι η μόνη μας επιλογή. Ελπίζουμε η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει βελτιωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όπως και να ’χει, όμως, δεν είναι εφικτό να περάσουμε τους επόμενους τρεις μήνες εδώ, με χιλιάδες εργαζόμενους, υλοποιώντας τις υποδομές προκειμένου να υποδεχθούμε περισσότερους από 200.000 φίλους της μουσικής».

Μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί περίπου 135.000 εισιτήρια για το ιστορικό Φεστιβάλ, που επρόκειτο να διεξαχθεί από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου. Όσοι έχουν δώσει προκαταβολή για την αγορά εισιτηρίων προτρέπονται από την οργανωτική επιτροπή να προσφέρουν τα χρήματα για το Glastonbury της επόμενης χρονιάς. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι τρόποι επιστροφής χρημάτων στους δικαιούχους.

H οικονομική ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Ένα διεθνές φεστιβάλ τεχνών, όπως το τριήμερο του Glastonbury έχει τόσο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον όσο και οικονομικό. Οι θεατές που συρρέουν καταβάλλοντας εισιτήριο 245 λιρών (273 ευρώ). Πολλοί κατά καιρούς είχαν αποπειραθεί να μπουν δωρεάν στον ανοικτό χώρο και η είσοδος τούς απαγορεύθηκε. Γι αυτό και έχει διαμορφωθεί διπλή περίφραξη, ενώ μεταξύ των δύο παραπετασμάτων υπάρχει αρκετός χώρος για να διέλθει ένα όχημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε ο επιχειρηματίας και αγρότης Μάικλ Έϊβις στην περιοχή γύρω από το οικογενειακό αγρόκτημά του, όπου υπήρχε άφθονος χώρος για κατασκήνωση. Με επιρροές από το Γούντστοκ, το φεστιβάλ εξελίχθηκε σε πολυσχιδή εκδήλωση των παραστατικών τεχνών με μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις και κινηματογραφικές προβολές, αλλά και πάμπολλα κιόσκια για φαγητό. Μάλιστα, οργανώθηκε την πρώτη φορά το 1970 μία μέρα μετά τον θάνατο του Τζίμι Χέντριξ. Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα που έπαιξαν στη σκηνή του Γκλάστονμπερι ήταν οι Τζόαν Μπαέζ, Ντέιβιντ Μπόουι, Έλβις Κοστέλο, Τζο Κόκερ, Βαν Μόρισον, Σίνεντ Ο’Κόνορ κ.ά. Επιπλέον, στο πλαίσιο του φεστιβάλ συγκεντρώνονται χρήματα και για διαφορετικούς σκοπούς και δίδονται σε οργανώσεις όπως οι Oxfam, Greenpeace κ.ά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ