ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γούντι Άλεν για Μια Φάροου: Ήταν αφύσικα εμμονική με το γιο μας - Η αυτοβιογραφία του κυκλοφορεί

Γούντι Άλεν για Μια Φάροου: Ήταν αφύσικα εμμονική με το γιο μας - Η αυτοβιογραφία του κυκλοφορεί
AP Photo/Frankie Ziths,File

Αφιερωμένο στη σύζυγό του Σουν-Γι Πρεβίν, το βιβλίο του Γούντι Άλεν, «Apropos Of Nothing», βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων στην Αμερική, αφού βρήκε τελικά εκδοτικό οίκο, και περιλαμβάνει αιχμηρές λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή.

Ο Γούντι Άλενβρίσκει εκδοτικό οίκο για να εκδόσει τα απομνημονεύματα του. Κι αυτό είναι κάτι για το οποίο πολλοί άνθρωποι, με πρώτη τη Μία Φάροου, δεν αισθάνονται και πολύ καλά.

Η Φάροου μπαίνει στο στόχαστρο του σκηνοθέτη, η οποίος την κατηγορεί ότι ήταν, εν πολλοίς, μια αδιάφορη μητέρα, ότι είχε στείλει πίσω ένα παιδάκι που υιοθέτησε επειδή δεν το συμπαθούσε ένα από τα άλλα της παιδιά, ότι κοιμόταν γυμνή με το γιο τους Ρόναν μέχρι poy εκείνος ήταν 11 ετών, και άλλα εξισου πιπεράτα.

Η κυκλοφορία του «Apropos Of Nothing» φαινόταν καταδικασμένη μετά από τις διαμαρτυρίες εναντίον του δημιουργού που έκαναν τον οίκο Hachette να αναθεωρήσει και να μην προχωρήσει στην έκδοση του βιβλίου τον Απρίλιο, ο εκδοτικός οίκος Arcade Publishing απέκτησε τα δικαιώματα της αυτοβιογραφίας.

Πίσω από την έκδοση του βιβλίου βρίσκεται η εκδότρια Τζάνετ Σίβετ - γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία μια και ο Γούντι Άλεν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση από τη θετή κόρη του εδώ και χρόνια. Η Σίβετ είπε ότι η Arcade αποφάσισε να εκδώσει το «Apropos Of Nothing» όχι μόνο για την αξία του υλικού του, αλλά και για να πάρει θέση ενάντια στους ανθρώπους που επικρίνουν τον Άλεν. «Σε αυτή την παράξενη εποχή, στην οποία η αλήθεια παρερμηνεύεται ως fake news, εμείς σαν εκδότες προτιμούμε να δώσουμε το βήμα σε έναν αναγνωρισμένο καλλιτέχνη από το να σκύψουμε το κεφάλι σε αυτούς που είναι αποφασισμένοι να τον κάνουν να σωπάσει», είπε συγκεκριμένα.

Στις αρχές Μαρτίου το κύμα διαμαρτυριών στην ανακοίνωση της έκδοσης των απομνημονευμάτων του δημιουργού από τον οίκο Hachette, ανάγκασε τους υπεύθυνους να μην προχωρήσουν στην κυκλοφορία του βιβλίου τον Απρίλιο, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Η Arcade Publising εξέδωσε 75.000 αντίτυπα του βιβλίου. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian, στις σελίδες του βιβλίου ο Γούντι Άλεν γράφει για τα παιδικά του χρόνια στο Μπρούκλιν, την καριέρα του σε όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας (στο σινεμά, το θέατρο, την τηλεόραση, τη stand up κωμωδία, τη συγγραφή), καθώς και τις σχέσεις του με την οικογένεια του, τους φίλους τους, με τις γυναίκες. Ξεχωρίζει τους επί χρόνια υποστηρικτές και συνεργάτες του Άλεκ Μπόλντουιν και Ντικ Κάβετ και μοιράζεται τις αναμνήσεις του με τους αγαπημένους του φίλους Μελ Μπρουκς, Μπέτ Μίντλερ, Νιλ Σάιμον...

Τις ερωτικές σχέσεις του τις θυμάται ως εξής: η Νταϊάν Κίτον με την οποία γύρισε μεταξύ άλλων τον Νευρικό εραστή, κατέχει εξέχουσα θέση, ενώ η Μία Φάροου είναι το σκοτεινό κεφάλαιο της προσωπικής του ζωής. Ο χωρισμός τους περιγράφεται εκτεταμένα, το ίδιο και η κοινή τους συνεργασία στη μεγάλη οθόνη. Την περιγράφει ως ασταθή και πολύ χειριστική, μεταξύ άλλων.

Ο Γούντι Άλεν ήταν ζευγάρι με τη Μία Φάροου πάνω από μία δεκαετία. Οι δυο τους απέκτησαν το πρώτο τους βιολογικό παιδί, τον Ρόναν Φάροου, σημερινό επικριτή του, βραβευμένο δημοσιογράφο που έχει πρωτοστατήσει στην εκστρατεία του κινήματος #MeToo, το 1987. Και όπως έχει ξαναπεί ο Άλεν, όταν στις αρχές της δεκαετίας του '90, ξεκίνησε την ερωτική σχέση του με τη θετή κόρη της Μία (από το γάμο της με τον διάσημο συνθέτη Αντρέ Πρεβίν), Σουν-Γι Πρεβίν, η οποία είναι κατά 30 χρόνια νεότερη του, ο ιδιος είχε σχεδόν χωρίσει από τη Μία Φάροου. «Στα πρώτα στάδια της σχέσης μας, όταν ο πόθος κυριαρχούσε, δεν μπορούσαμε να ξεκολλήσουμε ο ένας από τον άλλο», γράφει ο ίδιος για τη σημερινή σύζυγό του.

Προσθέτει ότι κατανοεί το σοκ και την απόγνωση της Φάροου όταν ανακάλυψε τις ερωτικές φωτογραφίες του με την Σουν-Γι στο διαμέρισμα του. Λέει όμως ότι δεν μετανιώνει για τη σχέση τους και ότι θα ξανάκανε το ίδιο χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο Γούντι Άλεν απαντά και στις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης, τις οποίες δέχτηκε από τη μικρή του κόρη, Ντίλαν: «Δεν πείραξα ποτέ τη Ντίλαν, ούτε της έκανα οτιδήποτε που θα μπορούσε να εκληφθεί ως κακοποίηση. Από την αρχή μέχρι το τέλος, οι κατηγορίες ήταν κατασκευασμένες». Περιγράφοντας την επίμαχη επίσκεψή του στο σπίτι της Μία Φάροου στο Κονέκτικατ τον Αύγουστο του 1992, την ημέρα που κατηγορήθηκε ότι παρενόχλησε σεξουαλικά την 7χρονη τότε κόρη του, ο Άλεν ισχυρίζεται ότι ήταν μαζί της σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο, ενώ θυμάται ότι για λίγο έβαλε το χέρι του στο γόνατο της. «Σίγουρα δεν της έκανα τίποτα ανάρμοστο. Ήμουν σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο βλέποντας τηλεόραση καταμεσήμερο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ