ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κορωνοϊός: Οι Χρυσές Σφαίρες αλλάζουν κανόνες – Θα ακολουθήσουν και τα Όσκαρ;

Κορωνοϊός: Οι Χρυσές Σφαίρες αλλάζουν κανόνες – Θα ακολουθήσουν και τα Όσκαρ;
AP Photo/Matt Sayles, File

Η βιομηχανία του κινηματογράφου είναι από εκεινες που χτυπήθηκε περισσότερο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρεμιέρες και φεστιβάλ αναβλήθηκαν, ενώ τώρα αλλάζουν και τα κινηματογραφικά βραβεία, προκειμένου να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εποχής.

Η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ (HFPA), η οποία είναι υπεύθυνη για τις Χρυσές Σφαίρες, ανακοίνωσε αρχικά ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, θα διευρύνει το είδος του μέσου στο οποίο κάνουν πρεμιέρα οι ταινίες προκειμένου να εγκριθούν ως υποψήφιες για τα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της διαδικτυακής πλατφόρμας (streaming), καλωδιακών συνδρομητικών καναλιών και τηλεόρασης.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε γνωστή με άρθρο του το Deadline, αναφέροντας ότι οι ταινίες οι οποίες θα κάνουν πρεμιέρα σε ένα από τα παραπάνω μέσα, θα μπορέσουν να είναι υποψήφιες στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας Δράμα και Μιούζικαλ/Κωμωδία. Όμως, για να ισχύσει κάτι τέτοιο οι παραγωγοί και τα στούντιο θα πρέπει να αποδείξουν ότι η συγκεκριμένη ταινία θα ήταν προγραμματισμένη -προ πανδημίας- να κάνει πρεμιέρα σε έναν τουλάχιστον κινηματογράφο στο Λος Άντζελες κατά την περίοδο 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Με δήλωση της η HFPA ανέφερε ότι «η επιτροπή της HFPA θα εξετάζει την εφαρμογή της αναστολής των κανόνων κατά περίπτωση, μέχρι να ετοιμαστεί η ετήσια λίστα για τα βραβεία των Χρυσών Σφαιρών το ερχόμενο φθινόπωρο. Η HFPA θα συνεχίσει να αξιολογεί το αντίκτυπο της πανδημίας του κοροναϊού στην κινηματογραφική και τηλεοπτική διανομή και ίσως επεκτείνει την αναστολή των κανόνων απονομής των Χρυσών Σφαιρών και/ή μπορεί να προβεί σε άλλες προσωρινές τροποποιήσεις στο μέλλον, αν το κρίνει σκόπιμο».

Μετά την ανακοίνωση αυτή υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουν και άλλα βραβεία την τακτική αυτή, όπως τα Όσκαρ, τα οποία έως τώρα αντιστέκονταν σθενερά στην επέλαση της ψηφιακής πλατφόρμας, αρνούμενα να αποδεχθούν ως υποψήφιες ταινίες που παιζονταν αποκλειστικά σε αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ