ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αναβολή για τα βραβεία Όσκαρ: Μέχρι και 4 μήνες πίσω λόγω κορωνοϊού

Αναβολή για τα βραβεία Όσκαρ: Μέχρι και 4 μήνες πίσω λόγω κορωνοϊού
Matt Sayles/Invision/AP, File

Τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα Όσκαρ, η κορωνίδα των κινηματογραφικών βραβεύσεων, πιθανώς θα αναβληθούν για μεταγενέστερη ημερομηνία λόγω του κορωνοϊού. Κι αυτό, για να μπορέσουν να περιλάβουν περισσότερες ταινίες

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα 93α βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε εννέα μήνες, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο οι εταιρείες παραγωγής έχουν ήδη αναγκαστεί να καθυστερήσουν τις ημερομηνίες κυκλοφορίας των ταινιών τους έως και ένα χρόνο, λόγω της πανδημίας, που έχει χτυπήσει πολύ άγρια τη βιομηχανία του θεάματος. Ανάμεσα στις ταινίες που θα καθυστερήσουν σημαντικά να βγουν στις αίθουσες, είναι μεταξύ άλλων το «No Time To Die», το «A Quiet Place 2», το «Top Gun: Maverick», το «Mulan» και το «F9 and Black Widow».

Έτσι, προτείνεται να αναβληθεί η μεγαλύτερη βραδιά του Χόλιγουντ, έτσι ώστε και οι ταινίες να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια σε υποψηφιότητες για τα Όσκαρ.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί πηγή μιλώντας στη Sun μία αναβολή της τελετής βραβείων των Όσκαρ είτε για τα τέλη Μαΐου είτε για τις αρχές Ιουνίου σημαίνει ότι οι «ταινίες που αναγκάζονται να αναβάλουν τις ημερομηνίες κυκλοφορίας μπορούν να τις βγάλουν αργότερα μέσα στη χρονιά ή στις αρχές του 2021 γνωρίζοντας ότι θα εξακολουθούν να είναι επιλέξιμες για τα Όσκαρ». Τα κινηματογραφικά στούντιο έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια και τώρα σχεδιάζουν ανάλογα τις ημερομηνίες κυκλοφορίας», καταλήγει, λέγοντας ότι ακόμα όλα είναι στον αέρα.

Εάν η τελετή απονομής των βραβείων παραμείνει ως έχει, το Φεβρουάριο δηλαδή, πολλά στούντιο ενδέχεται να αναβάλουν την προβολή των ταινιών τους για το 2022 ώστε να είναι επιλέξιμες, κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει τελείως την ήδη ταλαιπωρημένη βιομηχανία.

Τον περασμένο μήνα, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που είναι υπεύθυνη για την τελετή απονομής, ανακοίνωσε ότι είχε αλλάξει τους κανόνες της για να επιτρέψει στις ταινίες που κυκλοφόρησαν σε streaming υπηρεσία να είναι επιλέξιμες. Προηγουμένως, μια ταινία έπρεπε να έχει έχει προβληθεί για τουλάχιστον επτά μέρες σε κινηματογραφικές αίθουσες του Λος Άντζελες για να εξεταστεί η υποψηφιότητά της. Σύμφωνα, όμως, με τους νέους κανόνες, ταινίες που προορίζονταν να κυκλοφορήσουν στο σινεμά αλλά διατίθενται σε on demand υπηρεσία ενδέχεται να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τα Όσκαρ στην ιστορία των 93 χρόνων τους, έχουν αναβληθεί μόνο τρεις φορές, το 1938 όταν καθυστέρησαν για μία εβδομάδα λόγω των πλημμυρών στο Λος Άντζελες, το 1968 όταν αναβλήθηκαν για μία εβδομάδα λόγω της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και το 1981 όταν η τελετή αναβλήθηκε για μία μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρήγκαν.

Η τελετή δεν έχει ακυρωθεί ποτέ και συνεχίστηκε σε τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ