ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Tα έργα Τέχνης που ταξίδεψαν στο διάστημα με το Falcon 9 του Space-X (pics&vid)

Tα έργα Τέχνης που ταξίδεψαν στο διάστημα με το Falcon 9 του Space-X (pics&vid)
instagram.com/tristaneaton/

Είναι λογικό ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, όπως ο Έλον Μασκ, να θέλει να μεταφέρει στο διάστημα και το κάτι παραπάνω από δύο αστροναύτες και υλικό για τον ISS. Έτσι, ανέθεσε σε έναν καλλιτέχνη να δημιουργήσει και δύο έργα τέχνης, ειδικά γι αυτό το σκοπό, τα οποία ταξίδεψαν με το Falcon 9

Ο πύραυλος Falcon 9 του Έλον Μασκ που εκτοξεύθηκε το Σάββατο το βράδυ από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, δεν μετέφερε μόνον τους αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μετέφερε και τη σειρά έργων «Human Kind (Ανθρώπινο Είδος)» του καλλιτέχνη Τρίσταν Ίτον.

Ο καλλιτέχνης δρόμου και ντιζάινερ από το Λος Άντζελες δημιούργησε μια σειρά άφθαρτων έργων, δύο όψεων, από χρυσό και ορείχαλκο ειδικά για την ιστορική πτήση. Ιστορική από διάφορες απόψεις, καθώς ήταν η πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία που η άκατος -με την επωνυμία Crew Dragon- μετέφερε στο διάστημα Αμερικανούς αστροναύτες και ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος που ένας ιδιωτικός πύραυλος τους πήγε εκεί.

https://www.instagram.com/p/CAs-61TBraa


«Ως καλλιτέχνης προσπαθώ να έχω μια ευρύτερη οπτική του κόσμου», είχε γράψει, στο λογαριασμό του στο Instagram, ο Ίτον. «Κανείς δεν έχει ευρύτερη οπτική του κόσμου μας από ό,τι οι γενναίοι αστροναύτες μας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».

Κάθε πλάκα έχει δύο όψεις, επιλογή που θέλει να «αντιπροσωπεύσει τη διττότητα του Ανθρώπινου Είδους, το παρελθόν μας και το μέλλον μας», όπως λέει ο ίδιος ο δημιουργός. Κάθε πλάκα φέρει επάνω της μια ποικιλία συμβόλων: ένα τεντωμένο χέρι και έναν θηλυκό χιμπατζή με το παιδί της. Μια σειρά λουλουδιών που ξεδιπλώνεται, ένα σύμβολο της ειρήνης και τα αστέρια και τις λωρίδες της Αστερόεσσας, της σημαίας των ΗΠΑ.

https://www.instagram.com/p/CA0kJJ9BB30


«Όταν μου ζητήθηκε από το Space-X, το διαστημικό πρόγραμμα του Έλον Μασκ, να κάνω Τέχνη που θα συνοδεύσει τους αστροναύτες στο διάστημα, θέλησα να κάνω κάτι εμπνευσμένο», εξήγησε ο Ίτον. «Κοιτάζοντας από το διάστημα κάτω για να δούμε όλο το Ανθρώπινο Είδος μαζί, επάνω σε αυτόν το μικροσκοπικό πλανήτη, μπορεί να μας θυμίσει πόση ιστορία και πόσες δυνατότητες έχουμε. Παρ' όλα αυτά, έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ