ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζον Μπογιέγκα: Ο πρωταγωνιστής του Star Wars επικεφαλής διαδήλωσης για τον Φλόιντ στο Λονδίνο

Τζον Μπογιέγκα: Ο πρωταγωνιστής του Star Wars επικεφαλής διαδήλωσης για τον Φλόιντ στο Λονδίνο
Victoria Jones/PA via AP

Ο πρωταγωνιστής του Star Wars, Τζον Μπογιέγκα μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος, σε μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, στο Λονδίνο και είπε στους διαδηλωτές ότι «τώρα είναι η στιγμή να απαιτήσουμε φυλετική ισότητα».

Η ομιλία του ηθοποιού στο Χάιντ Πάρκ του Λονδίνου ήταν πολύ συναισθηματικά φορτισμένη.

«Οι ζωές των μαύρων πάντα είχαν σημασία», είπε ο Μπογιέγκα στο συγκεντρωμένο πλήθος. «Πάντα ήμασταν σημαντικοί. Πάντα είχαμε αξία. Και πάντα πετυχαίναμε παρά τα εμπόδια. Και τώρα είναι η στιγμή. Δεν θα περιμένω άλλο. Δεν θα περιμένω».

«Κάθε μαύρος καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται την πρώτη στιγμή που κάποιος του υπενθυμίζει ότι είναι μαύρος», πρόσθεσε ο Μπογιέγκα, σταματώντας την ομιλία του δακρισμένος. «Τη θυμάσαι αυτή τη στιγμή. Κάθε μαύρος θυμάται την πρώτη στιγμή που κάποιος του θύμισε ότι είναι μαύρος».

Το πλήθος αψήφισε τον κακό καιρό και συγκεντρώθηκε στο κεντρικό Λονδίνο, κατόπιν καλέσματος από μαύρους ακτιβιστές, οι οποίοι οργανώνουν και τις αντίστοιχες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ.

Ο Βρετανο-Νιγηριανός ηθοποιός συνέχισε την ομιλία του, υπενθιμίζοντας στους συγκεντρωμένους μια σειρά από ονόματα μαύρων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από αστυνομική βία, αλλά και του Στίβεν Λόρενς, ενός Βρετανού εφήβου που σκοτώθηκε σε μια ρατσιστική επίθεση το 1993 και του Μαρκ Ντούγκαν, ο οποίος πυροβολήθηκε από την αστυνομία το 2011, προκαλώντας και πάλι αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

123

«Είναι κρίσιμο», είπε ο Μπογιέγκα. «Θέλω να καταλάβετε όλοι πόσο επώδυνα είναι αυτά τα σκατά που ζούμε. Είναι πολύ, πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τον έλεγχο αυτού του κινήματος και να το διατηρήσουμε όσο πιο ειρηνικό γίνεται», πρόσθεσε. «Θέλουν να τα κάνουμε μαντάρα».

Ο ηθοποιός, τέλος, απευθύνθηκε στους μαύρους άντρες και τους ζήτησε να «φροντίζουν και να προσέχουν τις μαύρες γυναίκες».

'Now is the time': Emotional John Boyega addresses protesters at London Black Lives Matter rally, By Rob Picheta, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ