ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μπομπ Ντίλαν: «Με αρρώστησε το βίντεο με τη δολοφονία του Φλόιντ»

Μπομπ Ντίλαν: «Με αρρώστησε το βίντεο με τη δολοφονία του Φλόιντ»
AP Photo

Σε μια από τις πολύ σπάνιες συνεντεύξεις του, ο Μπομπ Ντίλαν μίλησε για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, για την πανδημία του κορωνοϊού και φυσικά για μουσική... 

Ο Μπομπ Ντίλαν δεν έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις τα τελευταία χρόνια, αλλά με αφορμή την επερχόμενη κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ του με νέο υλικό από το The Tempest του 2012, σχολίασε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Ο 79χρονος μουσικός, σε συνέντευξη στους New York Times μοιράστηκε τις σκέψεις του για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τη φυλετική ένταση στις ΗΠΑ, αλλά και τα αγαπημένα του τραγούδια των Eagles.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αποτέλεσε για τον ίδιον έκπληξη το γεγονός ότι το πρόσφατο single του, το 17λεπτο «Murder Most Foul» για το θάνατο του Τζον Φ. Κένεντι έφτασε στο νούμερο 1 στα charts του Billboard, παραδέχτηκε: «Ναι έμεινα έκπληκτος».

Το τραγούδι περιέχει πολλές αναφορές στην ποπ κουλτούρα, αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων και τη σπουδαιότητα τωνιδρυτών του συγροτήματος Eagles, Ντον Χένλεϊ και Γκλεν Φρέι. Ο Μπομπ Ντίλαν αποκάλυψε ότι τα αγαπημένα του κομμάτια των Eagles είναι τα «New Kid in Town», «Life in the Fast Lane» και «Pretty Maids All in a Row», το οποίο είπε ότι «μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών».

Απαντώντας στην ερώτηση αν σκέφτεται τη δική του θνητότητα, απάντησε: «Σκέφτομαι το θάνατο της ανθρώπινης φυλής. Το μακρύ παράξενο ταξίδι του γυμνού πιθήκου. H ζωή όλων είναι τόσο παροδική. Κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρός ή δυνατός, είναι αδύναμος όταν πρόκειται για θάνατο. Το σκέφτομαι γενικά, όχι με προσωπικό τρόπο».

Συζητώντας για την πανδημία της COVID-19, ο Ντίλαν ρωτήθηκε αν τη βλέπει με βιβλικούς όρους. «Νομίζω ότι είναι προάγγελος για κάτι άλλο που θα έρθει», απάντησε. «Είναι σίγουρα μια απειλή και είναι παγκόσμια, αλλά βιβλική; Εννοείς σαν κάποιο προειδοποιητικό σημάδι για τους ανθρώπους να μετανοήσουν για τα αδικήματά τους; Αυτό θα σήμαινε ότι ο κόσμος θα πρέπει να το δει σαν κάποιου είδους θεία τιμωρία. Η υπερβολική αλαζονεία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Ίσως είμαστε στην παραμονή της καταστροφής. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να σκεφτείτε αυτόν τον ιό. Νομίζω ότι πρέπει απλώς να τον αφήσουμε να ολοκληρώσει την πορεία του».

Για το θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός, συγγραφέας και καλλιτέχνης ανέφερε:

«Με αρρώστησε να βλέπω τον Τζορτζ να βασανίζεται μέχρι θανάτου», είπε ο Ντίλαν για τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων, τα οποία ξεκίνησαν στην πατρίδα του, τη Μινεσότα. «Ήταν πέρα από άγριο. Ας ελπίσουμε ότι η δικαιοσύνη θα έρθει γρήγορα για την οικογένεια Φλόιντ και για το έθνος», κατέληξε.

Στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης ο Μπομπ Ντίλαν μίλησε για μουσική. Είπε ότι θα ήθελε να είχε γράψει τα τραγούδια των Rolling Stones «Ventilator Blues» και «Wild Horses», εξήγησε πώς τον ενέπνευσε η τζαζ και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον εκλιπόντα Λιτλ Ρίτσαρντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ