ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ένα ζευγάρι παλιά -και ταλαιπωρημένα- Nike αναμένεται να πιάσουν 150.000 δολάρια σε δημοπρασία

Ένα ζευγάρι παλιά -και ταλαιπωρημένα- Nike αναμένεται να πιάσουν 150.000 δολάρια σε δημοπρασία
Twitter/Sotheby's

Πόσο μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι παλιά αθλητικά παπούτσια; Εξαρτάται. Αν είναι Nike, χειροποίητα και τα έφτιαξε ο ίδιος ο ιδρυτής της εταιρείας, μπορεί να κάνουν και 150.000 δολάρια... 

Το συγκεκριμένο ζευγάρι χειροποίητα παπούτσια, που δημιουργήθηκε από τον συνιδρυτή της Nike, για ένα δρομέα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αναμένεται να πουληθεί έως και 150.000 δολάρια σε επερχόμενη δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby's. Αυτή η εκτίμηση, βέβαια, δεν αποκλείει την πιθανότητα να πάνε ακόμα πιο πάνω.

Τα αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο κατασκευάστηκαν από τον συνιδρυτή της Nike, Μπιλ Μπάουερμαν, όταν ο ίδιος ήταν προπονητής στίβου για δρομείς στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Τα παπούτσια, τα οποία έχουν καρφιά στα πέλματα και ονομάστηκαν waffle iron, κατασκευάστηκαν για τον Τζόν Μέις, ο οποίος ήταν τότε δρομέας της ομάδας του Μπάουερμαν.

Ο Τζον Μέις έχει από τότε τα παπούτσια, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

«Πολλές φορές, ο Μπιλ μού μιλούσε για μια νέα εταιρεία με την οποία είχε εμπλακεί. Δεν έδωσα ιδιαίτερη προσοχή τότε. Μια μέρα, μου ζήτησε να τον βοηθήσω, δοκιμάζοντας ένα νέο παπούτσι για σπριντ που σχεδίασε. Φυσικά συμφώνησα και ήμουν ενθουσιασμένος που με επέλεξε», είπε ο Τζον Μέις.

bowerman shoes 1

@Sotheby's

Οι Μπιλ Μπάουερμαν και Φιλ Νάιτ ίδρυσαν τη Blue Ribbon Sports το 1964 και μετονόμασαν την εταιρεία σε Nike το 1971.

προσφορές για τα παπούτσια θα κλείσουν στις 26 Ιουνίου. Λεπτομέρεια: Τα παπούτσια έχουν τα αρχικά τους κορδόνια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ