ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σλοβενία: Άγνωστοι πυρπόλησαν ένα ξυλόγλυπτο άγαλμα της Μελάνια Τραμπ στη γενέτειρά της

Σλοβενία: Άγνωστοι πυρπόλησαν ένα ξυλόγλυπτο άγαλμα της Μελάνια Τραμπ στη γενέτειρά της
AP Photo/Miro Majcen

Το ξυλόγλυπτο άγαλμα της Μελάνια Τραμπ που κοσμούσε ένα χωράφι λίγο έξω από τη γενέτειρά της στη Σλοβενία, πραγματικά δεν κολάκευε καθόλου την πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Όμως, δεν φαίνεται να ήταν αυτός ο λόγος που άγνωστοι το πυρπόλησαν τη βραδιά της 4ης Ιουλίου... 

Ένα ξυλόγλυπτο άγαλμα της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ πυρπολήθηκε κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα της, Σέβνιτσα στη Σλοβενία, το βράδυ της 4ης Ιουλίου, όσο οι Αμερικανοί γιόρταζαν την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, είπε ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε το γλυπτό.

Ο Μπραντ Ντάουνι, Αμερικάνος καλλιτέχνης με έδρα το Βερολίνο, είπε στο Reuters ότι απομάκρυνε το μαυρισμένο και παραμορφωμένο γλυπτό ανθρωπίνων διαστάσεων, μόλις τον ενημέρωσε η αστυνομία για το συμβάν, στις 5 Ιουλίου.

AP 19242606723032

@AP Photo/Miro Majcen

«Θέλω να μάθω γιατί το έκαναν», είπε ο Ντάουνι, ο οποίος ήλπιζε ότι το άγαλμα θα ενθάρρυνε ένα διάλογο για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, με δεδομένο το στάτους της Μελάνια Τραμπ ως μετανάστριας που είναι παντρεμένη με πρόεδρο που ορκίστηκε για μείωση της μετανάστευσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει σκληρή γραμμή απέναντι σε όποιον καταστρέφει ή βανδαλίζει ιστορικά μνημεία των ΗΠΑ, εν μέσω πολιτικού ακτιβισμού ενάντια στις φυλετικές αδικίες και ανισότητες σε όλη τη χώρα.

Ο 39χρονος Ντάουνι δήλωσε ότι υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων και θα ήθελε να μιλήσει με τους δράστες, αν βρεθούν, για μια ταινία που ετοιμάζει πριν από την έκθεσή του που πρόκειται να ανοίξει στη Σλοβενία τον Σεπτέμβριο.

«Η έρευνα σε αυτήν την υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οπότε δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Αλένκα Ντρένικ στο Reuters.

Το ξύλινο γλυπτό υποτίθεται ότι απεικόνιζε την εμφάνιση της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του συζύγου της, το 2018. Το έργο ανατέθηκε στο Σλοβένο καλλιτέχνη, Άλες Ζούπεβτς και σχεδιάστηκε από τον Ντάουνι.

AP 20009382000993

@Municipality of Moravce via AP

Τον περασμένο Ιανουάριο, ένα μεγάλο ξύλινο άγαλμα που απεικόνιζε τον Ντόναλντ Τραμπ, και σχεδιάστηκε από έναν τοπικό καλλιτέχνη πέρυσι, επίσης πυρπολήθηκε από αγνώστους στην πόλη Μοράβτζε της Σλοβενίας, ανατολικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ