ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κινέζικο βάζο που βρέθηκε σε σπίτι 80χρονης πουλήθηκε για 9 εκ. δολάρια

Κινέζικο βάζο που βρέθηκε σε σπίτι 80χρονης πουλήθηκε για 9 εκ. δολάρια
Sotheby's

Ένα ξεχασμένο κινέζικο βάζο που κάποτε αγοράστηκε για μόλις 56 δολάρια και ανακαλύφθηκε στο σπίτι μιας ηλικιωμένης γυναίκας, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ για 9 εκατομμύρια δολάρια.

Ο οίκος Sotheby's περιέγραψε το βάζο ως ένα«χαμένο αριστούργημα». Πρόκειται για ένα σπάνιο αντικείμενο του 18ου αιώνα, το οποίο βρισκόταν τα τελευταία 50 χρόνια σε ένα απομονωμένο σπίτι στην κεντρική Ευρώπη, περιτριγυρισμένο από τις γάτες και τους σκύλους της ιδιοκτήτριάς του.

Το πολύ ασυνήθιστο βάζο δημιουργήθηκε για τον αυτοκράτορα Κιανλόνγκ, ο οποίος ηγεμόνευσε στην Κίνα για περισσότερα από 60 χρόνια.

«Είναι θαύμα που αυτό το απίστευτα εύθραυστο αντικείμενο επιβίωσε μισό αιώνα σε ένα σπίτι γεμάτο από αμέτρητα ζώα», είπε ο υπεύθυνος του οίκου για την Ασία, Νίκολας Τσόου.

Το βάζο που έχει σχήμα αχλαδιού είναι ένα εξέχον δείγμα της τεχνικής που πάντρεψε τη δυτική τεχνοτροπία στα χρώματα με την κινεζική τέχνη της πορσελάνης.

Το βάζο ανακάλυψε ο σύμβουλος τέχνης από το Άμστερνταμ Γιόχαν Μπος Βαν Ρόζενταλ, ο οποίος βρήκε το βάζο σε ένα σπίτι, σε χώρα την οποία δεν αποκάλυψε ο οίκος. Η ιδιοκτήτρια, που ειναι περίπου 80ετών, πιστεύεται ότι το κληρονόμησε.

Ο Βαν Ρόζενταλ ανακάλυψε το βάζο όταν η γυναίκα τον κάλεσε για να εκτιμήσει τα υπάρχοντά της.«Πήγαμε σε ένα δωμάτιο, γεμάτο από κινέζικα έργα τέχνης», είπε ο ίδιος.

«Οι γάτες της γυναίκας περπατούσαν ελεύθερες ανάμεσά τους. Η γυναίκα μού έδειξε το βάζο, το οποίο ήξερε ότι είναι κάτι ιδιαίτερο, χωρίς όμως να ξέρει την αξία του».

Οι υπεύθυνοι του οίκου εξέτασαν το βάζο και το αναζήτησαν στα αρχεία της απαγορευμένης πόλης. Πράγματι, όχι μόνο το βρήκαν εκεί, αλλά ανακάλυψαν ότι ο αυτοκράτορας το είχε επαινέσει για την ομορφιά του.

Το βάζο είχε πουληθεί το 1954 από ένα οίκο δημοπρασιών στο Λονδίνο για μόλις 56 δολάρια. Τον ίδιο χρόνο πουλήθηκε ξανά, αυτή τη φορά για 80 δολάρια.

Το 2010 ένα άλλο βάζο της ίδιας περιόδου πουλήθηκε για 43 εκατομμύρια δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ τότε για τέτοιου είδους αντικείμενο. Το βάζο είχε βρεθεί σε ένα σπίτι στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια μιας μετακόμισης. Και ένα άλλο βάζο, που πουλήθηκε το 2018 για 19 εκατομμύρια δολάρια, είχε βρεθεί σε ένα κουτί παπουτσιών σε ένα σπίτι στη Γαλλία.

Once sold for $56, Chinese vase found in a pet-filled house goes for $9M, Oscar Holland, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ