ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σε δημοπρασία οι «προσωπικές εξομολογήσεις» του 20χρονου Όσκαρ Ουάιλντ

Σε δημοπρασία οι «προσωπικές εξομολογήσεις» του 20χρονου Όσκαρ Ουάιλντ
Wikipedia

Σε 39 προσωπικές ερωτήσεις απαντά ο, 20χρονος τότε, φοιτητής στην Οξφόρδη Όσκαρ Ουάιλντ και το ερωτηματολόγιο βγήκε στο σφυρί σε διαδικτυακή δημοπρασία του οίκου Sotheby's.

Στο δισέλιδο ντοκουμέντο του 1877 –συμβολή του στο άλμπουμ «Mental Photographs»– ο Ιρλανδός ποιητής απαντάει ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα, λουλούδι, εποχή, δέντρο, άρωμα, πετράδι, μικρό όνομα, ποιητής, μουσικός, ζωγράφος, μεταξύ άλλων. Στην τελευταία ερώτηση, «Ποιος είναι ο στόχος στη ζωή σας;» απαντά: «Φήμη ή ακόμη και κακοφημία». Και υπογράφει με το πλήρες όνομά του: Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde.

@Sotheby's

«Οι απαντήσεις του είναι ακριβώς αυτές που θα περίμενε κανείς από αυτόν τον θαρραλέο διανοούμενο νεαρό συγγραφέα, ο οποίος ήταν ακόμη στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής του αλλά ήδη βίωνε την πρώτη γεύση της φήμης» σχολίασε ο Δρ. Φίλιπ Έρινγκτον από του Sotheby's.

Κάποιες από τις πνευματώδεις απαντήσεις του είναι:

«Ποια είναι η αγαπημένη σας ενασχόληση; Να διαβάζω τα δικά μου σονέτα».

«Ποια πλευρά του χαρακτήρα θαυμάζετε περισσότερο σε μια γυναίκα; Η δύναμη να γίνει είτε μια Κλεοπάτρα είτε μια Αγία Αικατερίνη».

«Ποιο είναι το όνειρό σας; Να κουρευτώ»...

Το άλμπουμ προερχόταν από τη συλλογή του ηθοποιού Στίβεν Μπέρκοφ, θαυμαστή του Ουάιλντ. Δημοπρατήθηκε στο πλαίσιο της «Summer Miscellany sale of Books and Manuscripts» του Sotheby's και πωλήθηκε αντί 47.880 λιρών Αγγλίας, μαζί με μια σειρά άλλων πρώτων εκδόσεων έργων του Ουάιλντ που και αυτές προέρχονταν από τη συλλογή του Μπέρκοφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ