ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Is Anyone Listening?» - Tρεις κορυφαίοι αθλητές συζητούν για το ρατσισμό (vid)

«Is Anyone Listening?» - Tρεις κορυφαίοι αθλητές συζητούν για το ρατσισμό (vid)

Μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών κάλεσε τρεις από τους πιο γνωστούς πρεσβευτές της, τον πρωταθλητή της Formula 1 Λιούις Χάμιλτον, τον Ολυμπιονίκη Τόμι Σμιθ και το θρύλο του ποδοσφαίρου Τιερί Ανρί, για μια ειλικρινή συζήτηση για το ρατσισμό που έζησαν στον αθλητισμό, παρότι ανήκουν σε τρεις διαφορετικές γενιές.

Στο βίντεο, με τίτλο «Is Anyone Listening?» (Ακούει κάποιος;), το πάνελ των αθλητών μιλά για τις εμπειρίες του από ρατσιστικές συμπεριφορές και τις ελπίδες του για ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Τόμι Σμιθ είναι ο αθλητής που ύψωσε τη γροθιά του στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1968 για να υπερασπιστεί την παγκόσμια ισότητα.

@Wikipedia

Ο Ολυμπιονίκης με τη φράση «Ακούει κανείς;» εξέφρασε σκεπτικισμό επειδή τόσα πολλά χρόνια μετά τη σιωπηλή διαμαρτυρία του, ο ρατσισμός εξακολουθεί να αποτελεί θέμα σε όλο τον κόσμο, τα περιστατικά ρατσισμού και αστυνομικής βίας εξακολουθούν να αποτελούν πρωτοσέλιδα στον Τύπο.

Ο Χάμιλτον μίλησε για την εμπειρία του ως ο μοναδικός μαύρος οδηγός στον κυρίως λευκό κόσμο της Formula 1.

@AP Photo

«Όλα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ μου προκάλεσαν πραγματικά πολλά συναισθήματα», ανέφερε. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ. Ναι, υπάρχει η αστυνομική βαρβαρότητα στις ΗΠΑ, αλλά ο συστημικός ρατσισμός υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο», συνέχισε ο Χάμιλτον.

«Μεγάλωσα σε μια κακόφημη γειτονιά, η οποία τότε νόμιζα ότι ήταν η καλύτερη γειτονιά στον κόσμο, επειδή δεν μπορούσα να τη συγκρίνω με άλλη» ανέφερε ο Τιερί Ανρί. «Επειδή υπήρχε μεγάλη ποικιλομορφία στη γειτονιά μου, δεν συνειδητοποιούσα ότι αλλού ήταν διαφορετικά. Όταν βγήκα από τη γειτονιά μου, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι οι άνθρωποι άρχισαν να με κάνουν να νιώθω ότι δεν ήμουν άνθρωπος», συνέχισε.

@AP Photo

«Κάποια στιγμή, οι άνθρωποι δεν έβλεπαν πια το χρώμα μου γιατί έπαιζα ποδόσφαιρο -όταν πήγαινα κάπου όπου οι άνθρωποι δεν με αναγνώριζαν, το χρώμα μου επέστρεφε», τόνισε ο Τιερί Ανρί και ανέφερε τα εμπόδια που συνάντησε όταν έφυγε από τη Γαλλία για να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.

«Γνωρίζαμε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να αναδείξουμε τις ιστορίες των αθλητών και των πρεσβευτών μας και να τους φέρουμε κοντά για να ανταλλάξουν προσωπικές ιστορίες, ιδέες για αλλαγή και να εκπαιδεύσουν την ευρύτερη κοινότητα» δήλωσε ο Άνταμ Πέτρικ, διευθυντής brand και μάρκετινγκ της Puma. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που δίνουμε σε μερικούς από τους πιο επιτυχημένους αθλητές μας μια πλατφόρμα για να συζητήσουν τον αντίκτυπο που έχουν επιφέρει ως ακτιβιστές στο αντίστοιχο άθλημά τους».

Η εκστρατεία είναι μέρος της πλατφόρμας Reform του brand αθλητικών ειδών που επιτρέπει στους πρεσβευτές του να μιλήσουν για σκοπούς και να ενθαρρύνουν τον διάλογο για θέματα όπως η οικουμενική ισότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ