ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όσκαρ 2016: Τα πέντε ντοκιμαντέρ που διεκδικούν τη δικαίωση στη μεγάλη βραδιά

Όσκαρ 2016: Τα πέντε ντοκιμαντέρ που διεκδικούν τη δικαίωση στη μεγάλη βραδιά

“Όλες οι μεγάλες ταινίες μυθοπλασίας έχουν τις ρίζες τους στο ντοκιμαντέρ, όπως και όλα τα μεγάλα ντοκιμαντέρ έρχονται από τη μυθοπλασία...” έλεγε ο Jean-Luc Godard. Τιμώντας τις σκέψεις και τον ορισμό του, αυτή είναι η κατηγορία που μιλάει περισσότερο σε όσους από εμάς εκεί έξω αγαπάμε τον κινηματογράφο όχι μόνο για τους μύθους αλλά και για την απομυθοποίηση τους.

Όχι μόνο για το ψέμμα αλλά κυρίως για τις αλήθειες που απλόχερα προβάλει επάνω στη μεγάλη οθόνη. Αυτά είναι τα πέντε, περίπου αριστουργηματικά ντοκιμαντέρ που διεκδικούν το Όσκαρ 2016.

Amy

Μεγάλο φαβορί η (μεγάλη σε διάρκεια) ταινία του Ασίφ Καπάντια δεν είναι μόνο μια βιογραφία της βρετανίδας τραγουδίστριας Έιμι Γουάινχαουζ. Πλήρες από συνεντέυξεις και έρευνα, από φωτογραφικό υλικό και αναμνήσεις όσων την γνώρισαν στην ακμή και την παρακμή της, η ταινία που έκανε πρεμιέρα στο περσινό φεστιβάλ των Καννών είναι ένα σπαρακτικό, αλλά καθόλου μελό, ντοκιμαντέρ για το κορίτσι που είχε φωνή μεγαλύτερη και από την ίδια της τη ζωή.

What Happened, Miss Simone?

Μετά την Γουάινχάουζ η ντίβα της τζαζ Νίνα Σιμόν ξεδιπλώνεται στο σελιλόνιτ μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, αποσπάσματα εμφανίσεων της παίζοντας ΑΥΤΟ το πιάνο αλλά και συνεντεύηεις της. Πολυτάραχη ζωή σε ένα έντονο σε συναίσθημα δημιούργημα από τη Λιζ Γκάρμπας που αποδεικνύει ότι το βάθος της φωνής της Σιμόν συνοδευόταν και από ένα βάθος ψυχής καθώς ο μουσικός αυτός θρύλος ήταν συνέχεια στον αγώνα υπεράσπισης των αδικημένων του κόσμου.

The Look of Silence

Η άτυπη συνέχεια του The Act Of Killing που ανατρίχιασε το κοινό με τις καταγγελίες του για το πολιτικό καθεστώς της Ινδονησίας στη δεκαετία του 1960 περίπου τρία χρόνια πριν, το The Look Of Silence του Τζόσουα Οπενχάιμερ επιστρέφει στις μαζικές δολοφονίες για πολιτικούς λόγους του παρελθόντος και εξακολουθεί να αποζητά επίμονα μια δικαιοσύνη. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και έχει ήδη πάρει το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο 71ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2014.

Cartel land

Με πρωτοφανή πρόσβαση, το ντοκιμαντέρ σε παραγωγή Κάθριν Μπιίγκελοου σκιαγραφεί την συγκροτημένη πορεία δυο αυτόνομων ομάδων που μάχονται ενάντια ενός κοινού εχθρού – των Μεξικάνικων καρτέλ ναρκωτικών. Όταν η προκλητική απουσία του κρατικού μηχανισμού οδηγεί μια χώρα στην απόλυτη κοινωνική ανασφάλεια, είναι αποδεκτό να παίρνει ο πολίτης το νόμο στα χέρια του για να προστατέψει την οικογένεια, τη γη και την ίδια του τη πατρίδα ή όχι;

Winter Of Fire

Από το Μεξικό στην Ουκρανία, ο Εβγκένι Αφινεέφσκι σκηνοθετεί τον “ουκρανικός αγώνας για ελευθερία” χρησιμοποιώντας ερασιτεχνικά βίντεο για να αποτυπώσει τη δική του ιστορική εκδοχή του τι συνέβη στην ουκρανική επανάσταση αλλά και να (προσπαθήσει) να αποσαφηνίσει τους λόγους που οδήγησαν στις συνθήκες του σήμερα. Η ταινία έχει ήδη κερδίσει το βραβείο κοινό στο Φεστιβάλ κινηματογράφου του Τορόντο.

Η πιο ασφαλής επιλογή της Ακαδημίας είναι το Amy αλλά και η εξιστόρηση της ιστορίας που δεν ξέραμε για την Αφροαμερικανή Nina Simone που ίσως δώσει το αντίβαρο στην αποψινή τελετή των λευκών υποψηφιοτήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ