ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όσκαρ 2016: Ο συγγραφέας της Επιστροφής δουλεύει στον ΠΟΕ

Όσκαρ 2016: Ο συγγραφέας της Επιστροφής δουλεύει στον ΠΟΕ
WIkipedia

Μετρώντας αντίστροφα για την 88η τελετή των Όσκαρ, είναι τουλάχιστον διασκεδαστικό, αν όχι διαφωτιστικό να αναζητάς τους ανθρώπους πίσω από τη δημιουργία. Η Επιστροφή του Ινιαρίτου με τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο μοιάζει να είναι φαβορί για τουλάχιστον δύο από τα 12 Όσκαρ που διεκδικεί, σίγουρα πάντως ο συγγραφέας που ενέπνευσε τον σκηνοθέτη για να φέρει στην οθόνη την αληθινή ιστορία επιβίωσης του Χιου Γκλας δεν θα μπορεί να σχολιάσει πολλά. 

Δεν του επιτρέπεται από τη δουλειά του γιατί ο Μάικλ Πανκ όταν δεν γράφει ορίζει τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ της χώρας του και των υπόλοιπων εθνών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ποιός είναι ο Μάικλ Πανκ

“Εύχεται να μπορούσε να μιλήσει ο ίδιος για το έργο του αλλά δεν μπορεί” είπε ο αδελφός του Τιμ Πάνκ για τον Μάικλ Πανκ που το 2002 έγραψε τον ύμνο στην ανθρώπινη θέληση που 10 και πλέον χρόνια αργότερα έδωσε έμπνευση στον Ινιαρίτου να την αφηγηθεί στη μεγάλη οθόνη. Βασισμένη στην αληθινή, και περίπου θρυλική πλέον φιγούρα του Χιου Γκλας, η αφήγηση του Μάικλ Πάνκ είναι συγκλονιστικά ανθρώπινη. Κάτι που σίγουρα δεν θα περίμενε κανείς από τον Εμπορικός Αντιπρόσωπος και Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη μόνιμη αντιπροσωπεία τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στην Ελβετία.

Όταν βέβαια ξεκίνησε να κεντάει με λέξεις τη συγκλονιστική του ιστορία Γκλας στην αχαρτογράφητη φύση της Αμερική ο Πανκ δεν είχε το αξίωμα που σήμερα τον περιορίζει από οποιοδήποτε διάλογο για την ταινία ή έστω το βιβλίο του επάνω στο οποίο βασίστηκαν οι συντελεστές της για να διεκδικήσουν απόψε το βράδυ τα τρόπαια της Ακαδημίας. Όμως το State Department ήταν κάθετο. Εαν ο Μάικλ Πανκ θέλει να διατηρήσει τη θέση του στον ΠΟΕ δεν μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα προβολής είτε της ταινίας είτε του βιβλίου του.

revenantbook

“Φαντάζεστε το βιβλίο που έχετε γράψει να γίνεται ταινία στο Χόλιγουντ με τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και να μην μπορείτε ν' πείτε το οτιδήποτε για αυτό” συμπλήρωσε ο αδελφός του Μάικλ Πανκ, Τιμ, για τον αφανή αξιωματούχο της ταινίας φαβορί της αποψινής βραδιάς. Tον άντρα που έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και στο Κονγκρέσο, έχει εργαστεί ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, έχει γράψει ένα μυθιστόρημα, δύο non-fiction βιβλία και δύο σενάρια και όμως δεν μπορεί να πει τίποτα για αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ