ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βιέννη: Με περιορισμένο κοινό θα πραγματοποιηθεί η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία

Βιέννη: Με περιορισμένο κοινό θα πραγματοποιηθεί η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία
ΑΡ Photo

Αψηφώντας την πανδημία του κορωνοϊού, η Φιλαρμονική της Βιέννης ξεκίνησε εδώ και εβδομάδες τις συναυλίες στην έδρα της, το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Το κτήριο είχε δωρίσει στην πόλη ο μεγάλος Έλληνας μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας, και εκεί η Φιλαρμονική προετοιμάζει την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της για την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021, την οποία θα διευθύνει, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, ο διάσημος αρχιμουσικός Ρικάρντο Μούτι.

«Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία στη Χρυσοποίκιλτη Αίθουσα του Μεγάρου θα πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, δεν θα αφήσουμε να μας την πάρουν», τονίζει ο νέος διευθυντής του Μεγάρου Φίλων της Μουσικής Στέφαν Πάουλι, έστω και αν, εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας, θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των επισκεπτών.

@AP Photo

Ο ίδιος, αναγκασμένος από τις συνθήκες, να ξεκινήσει τη θητεία του και ως διαχειριστής κρίσεων, επισημαίνει πως είναι εξίσου μεγάλη η χαρά και η τιμή για τα αξιοσέβαστα και όμορφα καθήκοντα που αναλαμβάνει, «τα οποία ξεκινούν τώρα κάτω όμως από κάπως διαφορετικές συνθήκες».

Την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, που παρακολουθούν περισσότεροι από 95 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές ανά τον κόσμο, αναμένεται να μεταδώσει απευθείας, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες, η δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση μαζί με άλλα 94 τηλεοπτικά και πάνω από 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο, και ειδικότερα, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 και οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό αυτό εορταστικό μουσικό πρόγραμμα.

Ο Ρικάρντο Μούτι, του οποίου η στενή μουσική συνεργασία με τη Φιλαρμονική της Βιέννης αριθμεί αρκετές δεκαετίες, είχε διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ήδη το 1993, το 1997, το 2000, το 2004, το 2018, και τώρα, την 1η Ιανουαρίου 2021, θα είναι η έκτη φορά.

Θα πρόκειται για την 81η στη σειρά Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της στα 179 χρόνια ιστορίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης, η οποία, στην προηγούμενη διοργάνωση, την 1η Ιανουαρίου 2020 κατά την επιλογή του προγράμματος, είχε φροντίσει να λάβει υπόψη της τρεις σημαντικές επετείους εφέτος: τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής και τα 100 χρόνια της έναρξης των φημισμένων Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

Την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης, διηύθυναν στο παρελθόν οι μεγαλύτεροι αρχιμουσικοί όλων των ενδιάμεσων εποχών, σε όλη την πορεία της, από το 1892 που έγινε ουσιαστικά η καθιέρωσή της, αλλά επίσημα στη σημερινή της μορφή αναφέρεται από το 1946 και μετά.

Το ρεκόρ μετά το 1946, με 25 συνεχείς φορές να διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, κατέχει ο Βίλι Μποσκόφσκι, και ακολουθούν με δέκα φορές ο Λορίν Μααζέλ, με έξι φορές ο Κλέμενς Κράους, και από πέντε ο Ζουμπίν Μετά και ο Ρικάρντο Μούτι.

Μπορεί η χρυσοποίκιλτη αίθουσα στο βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, που την ημέρα της Συναυλίας διακοσμείται με 30.000 λουλούδια από τους Κήπους του Δήμου της Βιέννης, να προσφέρει θέση σε 1.744 καθήμενους και 300 όρθιους επισκέπτες, όμως τα περισσότερα των εισιτηρίων για την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία -σε τιμές που φθάνουν μέχρι τα 940 ευρώ- διατίθενται σε χορηγούς, επίσημους κρατικούς προσκεκλημένους, τιμώμενους και ευεργέτες της ορχήστρας.

Για τα μόλις 700 εισιτήρια, που απομένουν προς πώληση στο υπόλοιπο κοινό, υποβάλλονται κάθε χρόνο πάνω από 60.000 αιτήσεις μέσα από την ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής της Βιέννης και αυτό μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου της προηγούμενης χρονιάς, ενώ οι τυχεροί για αυτά τα εισιτήρια κληρώνονται, ώστε, όπως τονίζεται, να δίνεται ίση ευκαιρία σε όλους τους ανά τον κόσμο μουσικούς φίλους της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Βιέννης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ