ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Helmut Newton: The Bad and the Beautiful»: Ένα ντοκιμαντέρ για το σπουδαίο φωτογράφο

«Helmut Newton: The Bad and the Beautiful»: Ένα ντοκιμαντέρ για το σπουδαίο φωτογράφο
ΑΡ Photo

Τον περασμένο μήνα σηματοδότησε η εκατοστή επέτειος από τη γέννηση ενός από τους σπουδαιότερους φωτογράφους όλων των εποχών, του Χέλμουτ Νιούτον και το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Helmut Newton: The Bad and the Beautiful» δεν θα μπορούσε να φτάσει σε πιο κατάλληλη στιγμή.

Σκηνοθέτης είναι ο δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής Gero von Boehm, φίλος του Newton και της χήρας του, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε προσφάτως στο AnOther δήλωσε συγκινημένος: «Πρέπει να πω ότι κάθε μέρα μου λείπει πολύ».

Ένα μείγμα τρυφερότητας και λατρείας είναι εμφανές στο ντοκιμαντέρ όπου ο Von Boehm συνεντευξιάζει κάποιες από τις πιο εξέχουσες γυναίκες που φωτογράφισε ο Newton: οι Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Κλόντια Σίφερ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Μάριαν Φέιθφουλ και άλλες αποτίουν φόρο τιμής στο μεγαλείο του ως φωτογράφου και την παιγνιώδη συμπεριφορά του ως συνεργάτη.

Όταν η Γκρέις Τζόουνς περιγράφει τον Νιούτον ως «ολίγον διεστραμμένο» αμέσως αμβλύνει την παρατήρηση αυτή, λέγοντας: «Αλλά το ίδιο κι εγώ, οπότε όλα εντάξει».

Το ότι το cast του ντοκιμαντέρ είναι όλο γυναίκες ήταν σχεδιασμένο. «Γιατί διάλεξα δέκα γυναίκες; Επειδή σχεδόν δεν υπάρχουν δηλώσεις από γυναίκες για τον Χέλμουτ. Υπάρχουν πολλά ευφυέστατα, ακαδημαϊκού επιπέδου, άρθρα από άντρες δημοσιογράφους, άντρες γκαλερίστες, άντρες επιμελητές εκθέσεων – και υπάρχουν κάποιες ανέκδοτες ιστορίες από (γυναίκες) βοηθούς με τις οποίες είχε δουλέψει μαζί – αλλά σπάνια άκουσα γυναίκες να μιλούν ή να γράφουν γι' αυτόν. Άρα, σκέφτηκα: “Γιατί να μη δώσω εν λευκώ το λόγο σε γυναίκες που πραγματικά τον γνώριζαν καλά και είχαν δουλέψει μαζί του;”» ήταν το σχόλιο του Von Boehm.

Αν και ήταν αποφασισμένος να μιλήσει με τις «γυναίκες του Νιούτον», παραδέχτηκε ότι δεν ήξερε τι να περιμένει. «Με ενδιέφερε πραγματικά το τι θα πουν γι' αυτόν και τη φωτογραφική τέχνη του γιατί αυτές και τα σώματά τους ήταν τα (φωτογραφικά) θέματά του.

Όντως, σκεφτόμουν: “Θα δουν τον εαυτό τους ως αντικείμενα;”». Κι όμως εξεπλάγη, ευχάριστα. Αναφερόμενος στην εμβληματική φωτογραφία της γυμνής Σάρλοτ Ράμπλινγκ, στο Hotel du Nord στο Παρίσι το 1973 είπε: «... η Σάρλοτ μού είπε ότι αυτή η φωτογραφία τής έδωσε μια αίσθηση απέραντης δύναμης. Είπε ότι όλη η καριέρα της θα ήταν διαφορετική χωρίς αυτή τη φωτογραφία. Και η Μάριαν Φέιθφουλ και η Γκρέις Τζόουνς μού είπαν παρόμοια πράγματα», πρόσθεσε ο Von Boehm.

https://www.instagram.com/p/CHATn8-CTVB

Το ντοκιμαντέρ «Helmut Newton: The Bad and the Beautiful» δείχνει επίσης τη γεμάτη αγάπη σχέση του Νιούτον με τη σύζυγό του, την Τζουν, μια ταλαντούχο φωτογράφο η οποία δραστηριοποιείται με το ψευδώνυμο Alice Springs.

Ο Von Boehm δεν αποφεύγει να εξετάσει το πώς ο Νιούτον, ένα εβραιόπουλο που μεγάλωσε στη ναζιστική Γερμανία επηρεάστηκε από την προπαγάνδα της Λένι Ρίφενσταλ μέσω των φωτογραφιών της στις οποίες απεικονίζονταν αθλητικά σώματα Αρίων ως επιδιωκόμενο ιδανικό.

Μιλώντας, τέλος, για το θάνατο του εμβληματικού φωτογράφου και φίλου του, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ είπε: «Ο θάνατός του ήταν τραγικός αλλά επίσης ταιριαστός με την όλη ιστορία του. Βρισκόταν στο Chateau Marmont στο Χόλιγουντ και ήταν καθ' οδόν να φωτογραφίσει κάποια όμορφα κορίτσια στην παραλία της Σάντα Μόνικα όταν έπαθε το έμφραγμα πάνω στο τιμόνι. Αλλά, πράγματι, πιστεύω ότι αν δεν είχε πεθάνει, θα συνέχισε να δουλεύει για πολλά ακόμη χρόνια. Σαφέστατα, ο Χέλμουτ δεν είχε ακόμη φτάσει στο τέλος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ