ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

ΕΡΤ: Σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

ΕΡΤ: Σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Με την παραγωγή και προβολή τεσσάρων σειρών με ιστορικά ντοκιμαντέρ η ΕΡΤ θα εισφέρει στον εορτασμό του εθνικού ορόσημου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και την εθνική παλιγγενεσία.

Στον κύκλο των τεσσάρων σειρών με τη συμβολή της εικόνας, των σύγχρονων τεχνικών μέσων και του πλουραλιστικού επιστημονικού λόγου, θα αναδειχθεί η μεγάλη εικόνα της Επανάστασης που οδήγησε στην αναγέννηση του έθνους.

Οι φωτεινές πλευρές της, ο φιλελληνισμός σε Ευρώπη και Αμερική, οι μεγάλοι ευεργέτες, η δύσκολη περίοδος του εμφυλίου, αλλά και τα ίχνη που άφησε και συναντώνται ιδιαίτερα στα ιστορικά τοπόσημα του '21, στους ήχους, στις μουσικές και τις παραδόσεις μας.

Οι τέσσερις σειρές που θα προβληθούν από τη δημόσια τηλεόραση είναι οι εξής:

«1821, η Ελληνική Επανάσταση»

Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων που με βασικό άξονα την Ελληνική Επανάσταση, φωτίζουν σπουδαία κεφάλαια της περιόδου, όπως τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις συνθήκες που επικρατούσαν στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, την ανάπτυξη του φιλελληνισμού, τη Φιλική Εταιρεία, το οικονομικό κλίμα, τον εμφύλιο σπαραγμό εν μέσω του απελευθερωτικού αγώνα, τον ένοπλο αγώνα, τις σχέσεις με την Εκκλησία, αλλά και την καθημερινή ζωή, τη ζωή των γυναικών, την Τέχνη κ.ά.

«Τοπόσημα του '21»

Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων που ιχνηλατούν τα αποτυπώματα που έχει αφήσει η Επανάσταση στους τόπους οι οποίοι συνδέθηκαν με τον ξεσηκωμό του Γένους. Ο στόχος είναι κυρίως μέσα από την εικόνα, αλλά και με τη συνδρομή του λόγου, να αναπαραχθούν οι κορυφαίες στιγμές που συνέβαλαν στη νικηφόρα κατάληξη.

«1821 και το φιλελληνικό κίνημα στις ΗΠΑ»

Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ 11 επεισοδίων που αναδεικνύουν μία από τις σημαντικότερες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, το ιδεολογικό της περιεχόμενο και την απήχησή του μέσω του φιλελληνικού κινήματος, στις ΗΠΑ.

«1821»

Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων που παρουσιάζουν τα 200 χρόνια Ιστορίας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σε συνεργασία με τους κύριους φορείς της χώρας που ασχολούνται με την Ιστορία, όπως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ