ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

KGB Espionage Museum: Ο Ψυχρός Πόλεμος βγαίνει σε δημοπρασία

KGB Espionage Museum: Ο Ψυχρός Πόλεμος βγαίνει σε δημοπρασία
KGB Espionage Museum

Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν καταδικαστική για το KGB Espionage Museum της Νέας Υόρκης: το μουσείο έκλεισε οριστικά και ολόκληρη η συλλογή του θα δημοπρατηθεί στις 13 Φεβρουαρίου του 2021 στον οίκο Julien Auctions, στο Μπέβερλι Χιλς.

Το μουσείο άνοιξε στα μέσα προς το τέλος του Ιανουαρίου του 2019 με επιμελητή τον ιστορικό και συλλέκτη Julius Urbaitis, ο οποίος ήταν και σύμβουλος στη βραβευμένη την ίδια χρονιά με Emmy και Golden Globe σειρά της HBO «Chernobyl». Επί σχεδόν δύο χρόνια ισχυρίζονταν ότι ήταν «το μοναδικό ανοιχτό στο κοινό μουσείο που εστίαζε αποκλειστικά στις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις της Κα Γκε Μπε», αν και αυτό δεν είναι ακριβώς αληθές καθώς ένα μουσείο σε ξενοδοχείο στο Ταλίν της Εσθονίας τεκμηριώνει τις δραστηριότητες επιτήρησης των ξένων επισκεπτών εκεί από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες.

Aνάμεσα στα αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο είναι ένα όπλο που μοιάζει με κραγιόν (γνωστό ως «Φιλί του Θανάτου»), ένας «κοριός» από το 1964 για δωμάτιο ξενοδοχείου και ένα αντίγραφο της θανάσιμης ομπρέλας-σύριγγας με την οποία πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1978, στο Λονδίνο ο Βούλγαρος συγγραφέας Georgi Markov. Ο θεατρικός συγγραφέας είχε αυτομολήσει στη Δύση το 1969 και τα χρόνια που ακολούθησαν εμφανιζόταν τακτικά σε αμερικανικές και δυτικογερμανικές ραδιοφωνικές εκπομπές.

Όντας δημόσιο πρόσωπο, ο θάνατός του θα προκαλούσε υποψίες. Πέθανε από σηψαιμία, και τις μέρες που ήταν στα τελευταία του είπε ότι ένας άγνωστος τoν χτύπησε με τη μύτη ομπρέλας, κάτι πολύ συνηθισμένο σε δρόμους με πλήθος στο βροχερό Λονδίνο.

Ένα από τα αντικείμενα που θα βγουν στο σφυρί είναι η «συσκευή ανίχνευσης καρδιακών παλμών ανθρώπων που κρύβονται», γνωστή επίσης και ως «Lavanda-M».

Σύμφωνα με την περιγραφή του οίκου δημοπρασιών, η συσκευή μπορούσε «να διαπιστώσει, σε φυλάκια ελέγχου κυκλοφορίας και σε συνοριακά περάσματα, αν κάποιος ήταν κρυμμένος σε όχημα», ακούγοντας «τους τύπους δονήσεων και μικροκινήσεων που προκαλούν οι χτύποι της καρδιάς και η αναπνοή» (στη δημοπρασία, η συσκευή θα συνοδεύεται από το αυθεντικό ημερολόγιο χρήσης της).

Επιπλέον, στη δημοπρασία «The Cold War Relics featuring the KGB Espionage Museum Collection» θα δημοπρατηθούν, μεταξύ άλλων, και άλλα αντικείμενα όπως ένα γλυπτό του Λένιν το οποίο βρισκόταν στο στρατηγείο της Κα Γκε Μπε στο Καλίνινγκραντ, μια γυναικεία τσάντα με κρυφή κάμερα και κλείστρο (γνωστή ως «Η Μύγα» μιας και το κούμπωμά της μοιάζει με το έντομο) και μια αυθεντική χαλύβδινη πόρτα από πρώην νοσοκομείο σε φυλακή της Κα Γκε Μπε.

Τέλος, πέραν πολυάριθμων αντικειμένων από την αμερικανο-σοβιετική κούρσα του διαστήματος θα δημοπρατηθούν και αντικείμενα που σχετίζει ο οίκος με την «Κρίση των Πυραύλων» της Κούβας: σε αυτά περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ένας σχολικός έλεγχος του Τσε Γκεβάρα και ένα υπογεγραμμένο από τον Φιντέλ Κάστρο γράμμα του 1958 στο οποίο συζητά σχέδια για διείσδυση στην Αβάνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ