ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Βρέθηκε κλεμμένο αντίγραφο, 500 ετών, του πίνακα Salvator Mundi

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Βρέθηκε κλεμμένο αντίγραφο, 500 ετών, του πίνακα Salvator Mundi
ΑP Photo

Ένα αντίγραφο του πίνακα Salvator Mundi, το οποίο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και είχε κλαπεί από το Μουσείο της Νάπολης, βρέθηκε από την αστυνομία.

Το έργο, το οποίο σύμφωνα με ειδικούς μάλλον αποτελεί δουλειά κάποιου από τους μαθητές του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, εντοπίστηκε σε διαμέρισμα στη Νάπολη και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού συνελήφθη.

Ο πίνακας απεικονίζει το Χριστό με το δεξί χέρι σηκωμένο σε ευλογία, ενώ στο αριστερό κρατάει μία κρυστάλλινη σφαίρα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του Ντα Βίντσι, δημιουργήθηκαν αρκετά αντίγραφα του συγκεκριμένου πίνακα από μαθητές του.

Η αστυνομία δεν διευκρίνισε το πότε χάθηκε ο πίνακας, όμως το μουσείο της Νάπολης τον είχε σίγουρα στην κατοχή του μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Παρότι δεν είναι γνωστό ποιος φιλοτέχνησε το συγκεκριμένο αντίγραφο, πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο άμεσο περιβάλλον του Ντα Βίντσι, στα τέλη της δεκαετίας του 1510.

Ο πίνακας πιστεύεται ότι ζωγραφίστηκε στη Ρώμη και μετά τον έφερε στη Νάπολη ο Τζιοβάνι Αντόνιο Μουσκετόλα, απεσταλμένος του Αυτοκράτορα Καρόλου Ε'. Ο πίνακας περιγράφεται ως ένα εκπληκτικό αντίγραφο του αυθεντικού έργου.

O αυθεντικός πίνακας πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το 2017 για το αστρονομικό ποσό των 450 εκατομμυρίων δολαρίων, που τον καθιστά το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία, ενώ ή αυθεντικότητα του είχε αμφισβητηθεί,το 2005 όταν ανακαλύφθηκε.

Αν και δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, η κοινή πεποίθηση είναι ότι η αγορά του 2017 έγινε εκ μέρους του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ο πίνακας δεν «εμφανίστηκε» ξανά δημόσια μετά την πώληση, ενώ η παρουσίαση του το 2018 από το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι αναβλήθηκε χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ