ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Μια Βραδιά στο Μαϊάμι»: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ρετζίνα Κινγκ

«Μια Βραδιά στο Μαϊάμι»: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ρετζίνα Κινγκ
ΑP Photo

Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της με τίτλο «One Night in Miami» –είναι διαθέσιμο στο Amazon Prime– η Ρετζίνα Κινγκ παρουσιάζει μια εκδοχή της συνάντησης, στις 25 Φεβρουαρίου 1964, τεσσάρων εμβληματικών προσώπων: του πυγμάχου Κάσιους Κλέι (αργότερα, Μοχάμετ Άλι), του Malcolm X, του θρύλου της σόουλ Σαμ Κουκ και του σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τζιμ Μπράουν.

Οι τελευταίοι τρεις παρακολούθησαν εκείνη τη βραδιά τον Κλέι να αντιμετωπίζει τον πυγμάχο Σόνι Λίστον, βραδιά που έμεινε στην ιστορία λόγω της απρόσμενης επικράτησης του 22χρονου έναντι του έως εκείνο το βράδι πρωταθλητή στην κατηγορία βαρέων βαρών.

Στην ταινία της πολλάκις βραβευμένης με Emmy, Golden Globe και Όσκαρ Ρετζίνα Κινγκ, μετά την πρώτη κατάκτηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή από τον Κάσιους Κλέι, οι τέσσερις γιορτάζουν. Ο ΚΛέι (τον υποδύεται ο Eli Goree) και ο Σαμ Κουκ (Leslie Odom Jr.) πηγαίνουν σε μια κάβα να αγοράσουν ποτό.

Η νύχτα είναι ξάστερη, δυο νεαροί τους συναντούν, ζαχαρώνουν το εντυπωσιακό σπορ αυτοκίνητο του Κουκ, ενθουσιάζονται με το που αναγνωρίζουν τον νέο παγκόσμιο πρωταθλητή, ο Cooke τους στέλνει να αγοράσουν κάτι για τον εαυτό τους δίνοντάς τους χρήματα και, για λίγο, Κλέι και Κουκ κάθονται μέσα ατο αυτοκίνητο και σκέφτονται τι τους περιμένει πίσω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου περιμένουν οι άλλοι δύο φίλοι, ο Τζιμ Μπράουν (Aldis Hodge) και ο Malcolm X (Kingsley Ben-Adir). Έχει ήδη προηγηθεί έντονη συζήτηση μεταξύ Malcolm και Κουκ, στην οποία ο πρώτος κατηγόρησε τον δεύτερο ότι δεν έχει θέσει την επιτυχία του στην υπηρεσία του αγώνα για τα δικαιώματα του πολίτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

H βόλτα στην κάβα είναι η δραπέτευση του Κουκ από τη δύσκολη κατάσταση και, στο αυτοκίνητο, εκφράζει την απελπισία του. Και ο Κλέι συμβουλεύει τον τραγουδιστή να αγνοήσει αυτό που είχε συμβεί: «Πρέπει να είμαστε εδώ ο ένας για τον άλλο. Γιατί κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει τι είναι το να είσαι ένας από μας. Ξέρεις: νεαρός, Μαύρος, δίκαιος, διάσημος, και όχι απολογητικός».

Για το ντεμπούτο της στη σκηνοθεσία, η Ρετζίνα Κινγκ επέλεξε το θεατρικό έργο του Kemp Powers. Ο Powers εντόπισε αφήγηση της συνάντησης των τεσσάρων καθώς έκανε έρευνα για τη σχέση των σπορ με το κίνημα για τα δικαιώματα του πολίτη και αμέσως εμπνεύστηκε για να συγγράψει το θεατρικό έργο. «Το σημείο στο οποίο εστίαζε η αφήγηση ήταν ο Μοχάμετ Άλι και υπήρχε αναφορά σε εκείνη τη νύχτα και στο ότι όταν ο Κάσιους Κλέι επικράτησε του Σόνι Λίστον, επέστρεψε μαζί με τον Sam Cooke και τον Jim Brown στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου είχε καταλύσει ο Malclom X. Το επόμενο πρωί ανακοίνωσε στον Τύπο ότι ήταν μέλος του The Nation of Islam» είπε στο Esquire UK.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ