ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αυστραλία: Οι μαθητές «αφηγούνται» την ιστορία των καταστροφικών πυρκαγιών του 2019/2020

Αυστραλία: Οι μαθητές «αφηγούνται» την ιστορία των καταστροφικών πυρκαγιών του 2019/2020
ΑP Photo

Ο Αυστραλός συγγραφέας και δημοσιογράφος, Τρεντ Ντάλτον καλεί μαθητές να τον βοηθήσουν να αφηγηθεί την ιστορία των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία το «Μαύρο Καλοκαίρι» του 2019/2020.

Ο συγγραφέας, ο οποίος κάλυψε ως ρεπόρτερ τις ολέθριες συνέπειες των πυρκαγιών, συμμετέχει στη συγγραφή βιβλίου για την εθνική καταστροφή και ζήτησε από νεαρούς Αυστραλούς να αποτυπώσουν σε ποιήματα το πώς βίωσαν τα σημαντικά γεγονότα.

Συγκεκριμένα τα προτρέπει να πάρουν μέρος στο Διαγωνισμό Ποίησης για τις Πυρκαγιές που διοργανώνεται από τον ιστότοπο με εκπαιδευτικό περιεχόμενο Kids News.

Με τη συμμετοχή δίνεται στα παιδιά η δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με λόγια και ταυτόχρονα να βοηθήσουν τους άλλους να κατανοήσουν τον αντίκτυπο της καταστροφής στις κοινότητες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

«Αν έχεις ένα παιδί που έχει μερικές σκέψεις και τις περιγράψει με ποιητικούς όρους, θα μιλήσει πιο δυνατά από έναν άντρα 42 ετών σαν κι εμένα που ήμουν εκεί και μετέδιδα τα γεγονότα», είπε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος.

«Θέλω να ακούσω από τα παιδιά, τα ειλικρινή συναισθήματα τους», συμπλήρωσε.

Ο Ντάλτον, του οποίου η δύσκολη παιδική ηλικία αντικατοπτρίζεται στο best seller μυθιστόρημά του «Boy Swallows Universe» δήλωσε ότι όταν ήταν παιδί έγραφε ποιήματα κι αυτό τον βοηθούσε να ξεπεράσει δύσκολες στιγμές.

@AP Photo

Δύο ποιήματα, ένα από μαθητή πρωτοβάθμιας και έναν από μαθητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιλεγούν και θα συμπεριληφθούν στο βιβλίο, έργο για το οποίο συνεργάζονται ο εκδοτικός οίκος HarperCollins, ο όμιλος ΜΜΕ News Corp Australia και η Εθνική Υπηρεσία Ανάκαμψης από τις Πυρκαγιές.

Στον πρόλογο του βιβλίου ο Ντάλτον εστιάζει στην ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη των κοινοτήτων που έχουν πληγεί από την πρωτοφανή ανθρωπιστική και περιβαλλοντική κρίση.

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Υπηρεσία Ανάκαμψης από τις Πυρκαγιές καλεί τους Αυστραλούς να μοιραστούν φωτογραφίες τους που συνδέονται με τις πυρκαγιές και το πώς έχουν επηρεαστεί.

«Η κοινοποίηση της φωτογραφίας σας μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να ταυτιστούν και να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το ταξίδι ανάκαμψης», δήλωσε ο γραμματέας της Υπηρεσίας, Σάιμον Κίνσμορ. «Όλοι και η κοινότητα έχουν μια μοναδική ιστορία να αφηγηθούν. Οι ιστορίες που μοιράζεστε θα βοηθήσουν τους άλλους καταλάβουν και τις μελλοντικές γενιές να μάθουν τι συνέβη το 2019-20» υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ