ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βραβεία Bafta: Πρώτο σε υποψηφιότητες το «Nomadland»

Βραβεία Bafta: Πρώτο σε υποψηφιότητες το «Nomadland»
imdb

Οι ταινίες «Nomadland» και «Rocks» βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Bafta, συγκεντρώνοντας από 7 υποψηφιότητες έκαστη.

Το «Nomadland», της Κλόε Ζάο, είναι υποψήφιο για βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Γυναικείας Ερμηνείας για την Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, Διασκευασμένου Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ και Ήχου. Το «Rocks» της Σάρα Γκαβρόν είναι υποψήφιο ως Καλύτερη Βρετανική Ταινία, Καλύτερο Βρετανικό ντεμπούτο, Σκηνοθεσία, Πρωτότυπο Σενάριο, Γυναικείας Ερμηνείας για την Μπούκι Μπακράι, Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Κόσαρ Άλι και Καλύτερου Καστ.

Υποψήφιες για βραβείο καλύτερης ταινίας είναι επίσης το «The Father» με τον Άντονι Χόπκινς, το «The Mauritanian», το φεμινιστικό θρίλερ «Promising Young Woman» και το δράμα «Η δίκη των 7 του Σικάγο».

Το «Nomadland» κέρδισε πρόσφατα τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας. Η σκηνοθέτριά του, η Κινέζα Κλόε Ζάο, 38 ετών, έγινε η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία των Χρυσών Σφαιρών που τιμήθηκε σε αυτήν την κατηγορία, μετά τη Μπάρμπαρα Στρέιζαντ το 1984.

Πέρυσι, ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων είχε επικριθεί για την έλλειψη ποικιλομορφίας. Οι υποψηφιότητες για τα κινηματογραφικά βραβεία του 2020 δεν συμπεριελάμβαναν κανέναν μη λευκό ηθοποιό στις τέσσερις βασικές κατηγορίες και δεν προτάθηκε καμία σκηνοθέτρια.

Φέτος, τέσσερις σκηνοθέτριες είναι υποψήφιες για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Η Κλόε Ζάο για το «Nomadland»,η Σάρα Γκαβρόν για το «Rocks», η Σάνον Μέρφι για το «Babyteeth» και η Τζασμίλα Ζμπάνιτς για το «Quo Vadis, Aida?»

Από έξι υποψηφιότητες έχουν ο «Πατέρας» του Φλόριαν Ζέλερο (αλλά όχι για την Ολίβια Κόλμαν) το «Μανκ» του Ντέιβιντ Φίντσερ, το «Minari» του Λι Άισαακ Τσανγκ και το «Promising Young Woman» της Έμεραλντ Φένελ.

Ανάμεσα στους υποψήφιους συναντάμε και το Γιώργο Λαμπρινό, για το μοντάζ του «Πατέρα», του Φλόριαν Ζέλερ.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν φέτος διαδικτυακά σε δυο συνεχόμενες βραδιές την 10η και την 11η Απριλίου από το Royal Albert Hall, χωρίς την παρουσία κοινού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ