ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βραβεία BAFTA: Σάρωσε το Nomadland - Τίμησαν τον εκλειπόντα πρίγκιπα Φίλιππο

Βραβεία BAFTA: Σάρωσε το Nomadland - Τίμησαν τον εκλειπόντα πρίγκιπα Φίλιππο
ΑP Photo

Η αμερικανική δραματική ταινία «Nomadland» ήταν ο μεγάλος νικητής των βρετανικών κινηματογραφικών βραβείων BAFTA, με τριπλή διάκριση. Ανάμεσα στα βραβεία που κέρδισε ήταν και αυτό της καλύτερης ταινίας.

Η ταινία της Κλόε Ζάο έρδισε επίσης τα βραβεία της καλύτερης σκηνοθεσίας, αλλά και του πρώτου γυναικείου ρόλου για τη Φράνσις Μακντόρμαντ. Η τελετή της Βρετανικής Ακαδημίας Τεχνών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και οι υποψήφιοι συνδέθηκαν μέσω ΖΟΟΜ, λόγω της πανδημίας

Μόνο οι κινηματογραφικοί αστέρες Χιού Γκραντ και Πριγιάνκα Τσόπρα Τζόνας εμφανίστηκαν διά ζώσης στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου, ενώ η Ρενέ Ζελβέγκερ και η Άννα Κέντρικ συνδέθηκαν μαζί τους από ένα στούντιο στο Λος Άντζελες για να παρουσιάσουν από κοινού τα βραβεία.

Στο «Nomadland» που θριάμβευσε και στις Χρυσές Σφαίρες, πρωταγωνιστεί η 63χρονη Μακντόρμαντ στον ρόλο μιας χήρας η οποία εν μέσω οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ μετατρέπει το βαν της σε κινητό σπίτι και ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι κάνοντας περιστασιακές δουλειές.

«Θα θέλαμε να αφιερώσουμε αυτό το βραβείο στην κοινότητα των νομάδων που τόσο γενναιόδωρα μας καλωσόρισαν στις ζωές τους», είπε η Ζάο, που κέρδισε στην κατηγορία της σκηνοθεσίας, στην ομιλία αποδοχής του βραβείου.

«Ευχαριστούμε που μας δείξατε πως τα γηρατειά είναι ένα όμορφο κομμάτι ζωής, ένα ταξίδι το οποίο όλοι θα μπορούσαμε να αγαπήσουμε και να τιμήσουμε. Το πώς συμπεριφερόμαστε στους ηλικιωμένους μας λέει πολλά για το τι είμαστε ως κοινωνία και πρέπει να τα πάμε καλύτερα». Το «Nomadland» κέρδισε επίσης το βραβείο διεύθυνσης φωτογραφίας.

Το βραβείο βρετανικής ταινίας κέρδισε η ταινία «Promising Young Woman» το οποίο κέρδισε επίσης στην κατηγορία πρωτότυπου σεναρίου.

Τίμησαν τον πρίγκιπα Φίλιππο

Η Ακαδημία τίμησε τον πρίγκιπα Φίλιππο, που πέθανε την Παρασκευή, 9 Απριλίου. Ο Φίλιππος ήταν ο πρώτος πρόεδρος των BAFTA το 1959. Η τελετή άνοιξε με ένα αφιέρωμα στον εκλιπόντα, ενώ ο εγγονός του και πρόεδρος της Ακαδημίας, πρίγκιπας Ουίλιαμ, δεν έδωσε το παρών λόγω πένθους.

Ο σερ Άντονι Χόπκινς κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για το ρόλο του στην ταινία «The Father», στην οποία υποδύεται έναν άνδρα που πάσχει από άνοια.

«Είμαι σε μια περίοδο της ζωής μου στην οποία δεν περίμενα ποτέ να πάρω αυτό το βραβείο», είπε ο 83χρονος ηθοποιός στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι λόγω ηλικίας ήταν «εύκολο» να κάνει την ταινία.

Η Γουν Γιου-Τζουνγκ κέρδισε στην κατηγορία δεύτερου γυναικείου ρόλου για το «Minari». Η 73χρονη, που είναι υποψήφια για Όσκαρ, προκάλεσε γέλια στην ομιλία αποδοχής του βραβείου όταν είπε αστειευόμενη ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωριστεί από τους «Βρετανούς, που είναι γνωστό ότι είναι πολύ σνομπ».

Ο Ντάνιελ Καλούγια κέρδισε στην κατηγορία δεύτερου ανδρικού ρόλου για το ρόλο του ακτιβιστή των Μαύρων Πανθήρων, Φρεντ Χάμπτον, στην ταινία «Judas and the Black Messiah».

Ο σκηνοθέτης των «Brokeback Mountain» και «Η ζωή του Πι», Ανγκ Λι, έλαβε την ανώτατη διάκριση της BAFTA για τη συνολική συνεισφορά του στον κινηματογράφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ